INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A török elnök a terrorizmus ellen kampányolt Strasbourgban

InfoRádió / MTI
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint hazája leckét adott emberiességből Európának és a világnak azzal, hogy 2 millió menekültet befogadott Szíriából és Irakból.

A franciaországi Strasbourgban a török diaszpóra alatt által szervezett terrorizmus ellenes rendezvényen Erdogan azzal vádolta az európai országokat, hogy a Földközi-tenger mélyére lökik a menekülteket.

A mintegy 12 ezer ember török zászlókat lengetve rocksztárként fogadta Erdogant, aki bírálta "azokat, akik fegyverekkel és bombákkal fenyegetik hazánkat", és akik Törökországot "a terrorizmus sötét alagútjába" akarják taszítani.

A "milliók együttes hangja a terrorizmus ellen" elnevezésű nagygyűlésre Franciaországon kívül Németországból, Svájcból és Belgiumból is hívtak törököket a szervezők.

Yasin Sayin, az Európai Török Demokraták Uniója nevű szervezet elzászi diákszervezetének szóvivője szerint a rendezvény "nem politikai nagygyűlés" volt.

A rendezvénnyel párhuzamosan ugyanakkor Strasbourg belvárosában mintegy 1500-an vonultak fel és jelezték, hogy Erdogan "nem szívesen látott vendég Strasbourgban, az emberi jogok fővárosában".

"A török elnöknek a pártok felett kellene állni, de ő itt egy választási nagygyűlést tart" - mondta Erdal Kilickaya, az ellentüntetést szervező egyesület elnöke. A megmozduláshoz számos baloldali kötődésű civil szervezet is csatlakozott.

Törökországban november 1-én tartanak előre hozott parlamenti választásokat.

Mustaphakemal Ozcelik, a legnagyobb török ellenzéki párt, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) strasbourgi szervezetének elnöke szerint a rendezvényt azért szervezték most Erdogan részvételével, mert a külföldön élő törökök október 8-tól szavazhatnak a konzulátusokon.

Strasbourgban mintegy 75 ezer török állampolgár iratkozott fel a választási listákra a török konzulátuson, tíz északkeleti franciaországi megyéből.

Isztambulban szeptember 20-án több mint 100 ezren tüntettek a kurd felkelők "terrorizmusa" ellen, amely szintén egy, Erdogan elnököt támogató választási nagygyűlésére emlékeztetett.

A júniusi parlamenti választásokon a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2002-es hatalomra kerülése óta először vesztette el abszolút többségét a törvényhozásban. Koalíciós kormányt kellett volna alakítania, de a tárgyalások elbuktak, Recep Tayyip Erdogan ezért bejelentette, hogy novemberre előre hozott parlamenti választásokat ír ki, és felkérte a miniszterelnököt egy átmeneti kormány alakítására. Az ellenzék azzal vádolja a török elnököt, hogy azért szítja a kurd konfliktus kiújulásával született feszültségeket, hogy azokból előnyt kovácsoljon pártja számára a novemberi választások előtt.

A címlapról ajánljuk