eur:
393.42
usd:
367.9
bux:
65933.27
2024. április 24. szerda György

A tűzszüneti megállapodás nem hozta meg a kelet-ukrajnai enyhülést

A minszki tűzszüneti megállapodás nem hozta meg a kelet-ukrajnai konfliktus várva várt enyhülését. A stratégiai fontosságú Debalcevénél egyre súlyosabb harcok folynak, amelyek akár teljesen kisiklathatják az ukrán békefolyamatot - hívta fel a figyelmet a dpa német hírügynökség.

Debalcevének - amely a szeparatisták fő bázisainak számító két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk között félúton fekszik, a szakadárok területébe mélyen beékelődő területen - a stratégiai jelentőségét az adja, hogy a város Ukrajna egyik legnagyobb vasúti csomópontja. Elfoglalásával a szakadárok területe könnyebben elérhetővé válna Oroszország felől, másrészt új utak nyílnának a jelenleg még a kormányerők által ellenőrzött Artemivszk és Szlovjanszk városok felé.

A csütörtökön aláírt minszki megállapodás érvényesülését alapvetően az nehezíti, hogy miközben a kijevi Nyugat-barát vezetés szeretné újra ellenőrzése alá vonni a szakadárok kezén lévő területeket és mindenekelőtt az orosz-ukrán határt, addig az oroszpárti szeparatisták ezután is meg akarják őrizni területeik függetlenségét és terveik között újabb települések, köztük az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol megkaparintása is szerepel.

Ebből adódóan a két fél eltérően értelmezi a tűzszüneti egyezményt. A különbség tetten érhető például a konfliktusban részt vevő feleknek beígért amnesztia és Debalceve kérdésében: a kijevi vezetés szerint a szeparatisták vezetőinek nem jár kegyelem, a Donyecki Népköztársaság első embere pedig úgy látja, a számukra stratégiai jelentőséggel bíró kelet-ukrajnai városra nem érvényes a szombaton éjfélkor életbe lépett tűzszünet.

Debalceve sorsa kulcsfontosságú az ukrán válság további alakulása szempontjából.

Sok függ attól, hogyan reagál a jelenlegi helyzetben a kijevi kormány. Ha feladja a várost, azt a kijevi keményvonalas erők árulásnak tekinthetik Petro Porosenko ukrán elnök részéről, ami belső feszültségekhez vezethet. Ha viszont Porosenko keménynek mutatkozik és az ígéretéhez híven bevezeti a hadiállapotot, a konfliktus várhatóan tovább mélyül és beláthatatlan következményei lehetnek.

Ez esetben Washington ismét fontolóra veheti Ukrajna felfegyverzését, amelyet Oroszország bizonyosan fenyegetésnek venne. Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy Moszkva ezután válaszul hivatalosan is nekiállhat felfegyverezni a szeparatistákat vagy akár maga is beléphet a konfliktusba.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×