eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az amerikai külügyminiszter a roma holokausztról

Nyilatkozatban emlékezett meg John Kerry amerikai külügyminiszter arról, hogy 1944. augusztus 2-án a nácik egyetlen éjszaka alatt 2879 romát - köztük egész családokat - gyilkoltak meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor gázkamráiban.

Az amerikai diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy haláltáborba 11 országból 23 ezer romát szállítottak, akik közül 19 ezren vesztek oda, de a nácik által megszállt területeken több olyan település is volt, amelyek határában a nácik tömegsírba lőtték a romákat.

Kerry szerint az emberek közös felelőssége, hogy keményen ellenálljanak vakbuzgóságnak és az igazságtalanságnak.

A romaellenes rasszizmus ma is tovább él - fogalmazott, és hozzáfűzte, hogy a fajgyűlölet mindenütt fenyegetést jelent az emberek számára, akárhol jelenjen is meg. "El kell utasítanunk mindenfajta előítéletet, bárhol bukkanjon is fel, mert tudjuk, hogy a gyűlölet szavai túl gyakran válnak gyűlöletcselekménnyé" - jelentette ki.

Kerry rámutatott, hogy a romák holokauszt alatt átélt sorsának oktatása kritikus fontosságú az előítéletek leküzdésében. Méltatta Németország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy megemlékezzen a nácik roma áldozatairól, beleértve azt is, hogy Berlinben két évvel ezelőtt egy, az ő emlékük előtt tisztelgő emlékművet avattak fel.

"Tudunk tanulni a történelemből, és együtt meg tudjuk változtatni annak menetét a jövő nemzedékei számára" - hangoztatta közleményében John Kerry.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×