eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szíria vegyi fegyvereket próbál elrejteni?

Az amerikai hatóságok olyan hírszerzési értesüléseket vizsgálnak, amelyek szerint a szíriai kormányzat megpróbálja elrejteni vegyifegyver készletének egy részét a megsemmisítés elől - mondta egy amerikai tisztviselő a Reuters brit hírügynökségnek.

Bassár el-Aszad elnök rezsimje - amerikai-orosz javaslatra és amerikai légicsapások fenyegetése miatt - szeptemberben beleegyezett, hogy a jövő év közepére megsemmisíti vegyi fegyvereit.

A névtelenül nyilatkozó illetékes szerint azonban az amerikai hatóságokhoz olyan jelzések érkeztek, hogy a készlet egy részét a szíriaiak igyekeznek visszatartani a megsemmisítéstől és megőrizni.

Hozzátette, hogy ezt a fejleményt nem tartja igazán meglepetésnek és egyelőre nem kezelik olyan súlyúnak sem, amely miatt megtorpanhatna a szíriai válság megoldását célzó diplomáciai erőfeszítések folyamata.

Úgy vélte, kiemelten fontos, hogy a nemzetközi közösség szoros figyelemmel kövesse a rezsim tevékenységét ezen a területen és próbálja elérni, hogy Aszadék minden vegyi fegyvert szolgáltassanak be, majd semmisítsék meg ezeket.

Az említett hírszerzési értesülésekről a CNN hírtelevízió is beszámolt, az amerikai védelmi tárca és a hírszerző ügynökség (CIA) azonban nem kívánta kommentálni a jelentéseket.

Samantha Power, az Egyesült Államok nagykövete is megerősítette viszont, hogy Washington fenntartásokkal és kétkedéssel kezeli a szíriai kormányzat által az ország vegyifegyver programjáról nemrégiben benyújtott terjedelmes dokumentumot. Mint mondta, ennek oka egyebek között az, hogy Damaszkusz az elmúlt években már számos ígéretét nem tartotta be. Még nagy munkát jelent, hogy a dokumentumban szereplő listát ellenőrizzék és megnézzék, hogy a folyamat a megfelelő úton halad-e - szögezte le Power.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×