eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Befejeződött a vörös khmer vezetők tárgyalása

Befejeződött a kambodzsai vörös khmer rezsim két, még életben lévő vezetőjének tárgyalása csütörtökön. Az utolsó szó jogán tett nyilatkozataikban a vádlottak megismételték, hogy nem tartják felelősnek magukat annak a kétmillió embernek a haláláért, akik uralmuk alatt haltak meg Kambodzsában.

A 87 éves Nuon Chea, a néhai diktátor, Pol Pot jobbkeze, az 1975 és 1979 között hatalmon lévő diktatúra főideológusa, valamint a 82 éves Khieu Samphan volt államfő is hosszú vallomást tett a Phnompenben tartott tárgyalás utolsó napján. A két egykori vezetőt népirtással és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Ítélethirdetés legkorábban 2014 első felében várható, azaz a tárgyalás kezdete után több mint két évvel.

A két férfi korábban és most is tagadta, hogy tudta volna: az országban hatalmuk négy éve alatt milliók vesztették életüket kivégzések, kínzások és éhhalál következtében.

"Könnyű azt mondani, hogy mindenről tudnom kellett volna, mindent meg kellett volna értenem, és akkor közbe tudtam volna lépni" - mondta Samphan, majd hozzátette, "az igazság az, hogy semmilyen hatalmam nem volt".

Chea is tagadta a népirtásban való részvételét, azonban az egykori államfővel ellentétben elismerte "erkölcsi felelősségét" a szörnyűségekért. Álláspontja szerint ő nem követett el konkrét bűncselekményeket, hiszen csak a propagandáért és az oktatásért felelt, a végrehajtás nem az ő feladata volt. "Õszintén szeretném az áldozatok, az érintett családok és a kambodzsai nép bocsánatát kérni" - mondta Chea.

Mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát, az utolsó szó jogán Samphan keserűen megjegyezte, hogy elvesztette hitét a vörös khmerek rémuralma idején elkövetett bűncselekményeket vizsgáló kambodzsai ENSZ-törvényszékben, mondván: "nem számít, mennyire is próbálom magyarázni, süket fülekre találok... világos, hogy mindenki azt az egyet akarja tőlem, hogy beismerjem bűnösségemet olyan bűnökért, amelyeket soha nem követtem el".

Az 1998-ban elhunyt Pol Pot vezette szélsőséges maoista vörös khmerek idején csaknem negyedével csökkent Kambodzsa lakossága. Több társadalmi csoportot üldöztek, a "halálmezőkre" küldték többek között az értelmiségieket, illetve minden szemüveges kambodzsait is, mivel a szemüvegviselést az olvasni tudás jelének, így bűnnek tartották. Összesen mintegy kétmillióan haltak meg, több százezer embert kivégeztek, de sokan pusztultak el a munkatáborokban és éhínségekben is.

A Chea és Samphan elleni pert több kisebb eljárásra bontották, mivel a vádlottak idős kora miatt félő, hogy nem érnék meg egy minden ellenük felhozott gyanút kivizsgáló per végét. Amint megszületik az ítélet ebben az ügyben, azonnal újabb eljárás indul ellenük - közölte Lars Olsen, a törvényszék szóvivője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×