INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Irán megépíti az elfogott amerikai pilóta nélküli repülőgép mását

InfoRádió / MTI
Az iráni hadsereg megépíti annak az amerikai pilóta nélküli repülőgépnek a mását, amelyet december elején fogtak el Irán keleti részén - közölte vasárnap a nagy hatalmú Köztársasági Gárda egy magas beosztású parancsnoka.

A szakértők adatokat nyernek ki az amerikai felderítő eszközből - mondta el Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, a Köztársasági Gárda repülési részlegének főnöke a Mehr félhivatalos hírügynökség jelentése szerint.

Amerikai tisztségviselők elismerték, hogy elvesztettek egy RQ-170 Sentinel típusú drónt Irán fölött, de azt mondták, az irániaknak nehéz lesz bármilyen adatot is kinyerni a szerkezetből.

A The Christian Science Monitor (CSM) című amerikai lap december közepén azt írta egy iráni hadmérnökre hivatkozva, hogy az amerikai drón "leggyengébb pontja a GPS-navigáció". Az amerikai hadsereg a lap szerint régóta ismerte az RQ-170 Sentinelnek ezt a gyengeségét, nevezetesen, hogy a gép, ha megzavarják a kommunikációját, robotrepülésre vált, és "megbolondul".

A teheráni mérnök szerint Irán egy olyan zavaró technikát alkalmazott, amelynek hatására a denevérszárnyú drón "azon a helyen szállt le magától, ahol akarták".

A címlapról ajánljuk