eur:
389.22
usd:
363.79
bux:
68148.29
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szíria kész ENSZ-szakértőket fogadni

A damaszkuszi vezetés csak a nyugalom helyreállta után hajlandó visszahívni a felkelők ellen több városba kivezényelt katonáit - közölte szombaton Dzsihád Makdeszi, a szíriai külügyminisztérium szóvivője.

A szíriai televíziónak nyilatkozó hivatalnok szerint az állam önmagát és polgárait védi. "A szíriai hadsereg nem örül annak, hogy lakókörzetekben kell tevékenykednie. Ha a béke és a biztonság helyreáll ezeken a helyeken, a hadsereg nem marad ott. Ez szíriai ügy" - fogalmazott Makdeszi, akinek megnyilatkozása az első válasz volt Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottjának arra a pénteki felhívására, hogy a szíriai vezetés, mint erősebb fél, tegyen gesztust, és jó szándéka jeleként rendelje vissza az ellenzéki mozgalom leverésére kivezényelt katonákat.

A kormánynak kell először beszüntetnie a megtorlást, és utána kell megtárgyalni az ellenségeskedés beszüntetését a másik féllel - mondta az egykori ENSZ-főtitkár szóvivője.

Egy nappal korábban Bassár el-Aszad szíriai elnök elfogadta Kofi Annan hatpontos béketervét, amely előirányozta a katonák és nehéz fegyverzetük azonnali kivonását a városokból, s minden napra egy kétórás tűzszünetet azért, hogy az összecsapások áldozatait ellátó orvosok és humanitárius munkások végezhessék a dolgukat.

Dzsihád Makdeszi a televízióban azt mondta: Damaszkusz azzal a feltétellel fogadta el Annan javaslatát, hogy a megbízott elismeri a kormány szuverenitását és jogát a biztonság fenntartására. "A másik követelmény, hogy ne ártsanak Szíria stabilitásának... Ha fenn lehet tartani a civilek biztonságát, a hadsereg távozni fog" - közölte.

Jelezte azt is, hogy Szíria kész fogadni az ENSZ szakértőit, akiknek az lenne a feladatuk, hogy felmérje az ENSZ megfigyelői missziójának elindításához szükséges feltételeket. A tervek szerint a 250 megfigyelő fegyvertelen lenne, s a szíriai hadsereg gondoskodna a biztonságukról.

Közben folytatódtak az ellenzék és a hadsereg közti összecsapások. A nagy-britanniai központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a felkelés egyik központjának számító Homszban és a közeli Tabiszehben a kormánycsapatok ágyúzása megölt két embert. Az ország északnyugati részén egy faluban öt ember kínzások nyomait viselő holttestére bukkantak.

Damaszkuszban, a déli Kfar-Szusza negyedben szombaton rendőrök szétzavartak egy tüntetést, amely az előző napon meggyilkoltak temetése után kezdődött. A rendőrök fegyvert használtak, s legalább két embert megöltek. A negyedbe vezető utcákat a biztonsági erők járőrei blokkolják.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×