INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nem kell tartani Európában a japán élelmiszerektől

Infostart / InfoRádió
A Japánból az Európai Unióba irányuló élelmiszerexport annyira elhanyagolható, hogy az nem okozhat egészségügyi problémát - mondta John Dalli egészségügyért is felelős uniós biztos az egészségügyi miniszterek informális gödöllői tanácskozásán.

Az Európai Unió megtette a japán katasztrófa után szükséges intézkedéseket. Felkértek egy tudóscsoportot is, hogy értékeljék az ajánlásokat, még nem szóltak, hogy valamit másként kellene csinálni - válaszolt egy kérdésre John Dalli egészségügyért is felelős uniós biztos az egészségügyi miniszterek informális gödöllői tanácskozása szünetében.

Japán mindössze négy állati eredetű élelmiszert exportál az EU-ba, japán zöldségből és gyümölcsből pedig tavaly alig kilenc ezer tonnával hoztak be. Ez az uniós élelmiszerimport mindössze 0,1 százalékát jelenti - tette hozzá.

A biztos hangsúlyozta: nem csak az uniós, hanem a japán hatóságok is folyamatosan ellenőrzik az élelmiszerek sugárszennyezettségét.

Mint ismert, a március 11-i szökőárban megsérült Fukusima 1 atomerőmű második reaktorából olyan víz szivárog a Csendes-óceánba, amelynek az izotóp tartalma az országban megszabott határérték 7,5 milliószorosa. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a zöldségeken és a gyümölcsökön is kimutatható a sugárzás.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk