eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Tilos a halászat és a horgászat a Mexikói-öbölben

Megtiltották a kereskedelmi halászatot és a sporthorgászatot a Mexikói-öbölben, az olajszennyeződés által veszélyeztetett térségben. A tengerek és a légkör állapotát ellenőrző amerikai hatóság közleménye szerint a tilalom várhatóan 10 napig lesz hatályban. Szakértők szerint a teljes egyesült államokbeli kereskedelmi halászat kitermelésének mintegy ötödét ez a térség adja.

A hatalmas kiterjedésű olajfolt péntek este érte el Louisiana egy partszakaszát, és az erős északi szél a partok felé sodorja a víz felszínén úszó szennyeződést. Feltételezések szerint a szennyeződés ma éri el Mississippi és Alabama partvidékét, majd Floridát. Az amerikai elnök közben azt mondta: több ezer amerikai megélhetése kerülhet veszélybe a környezeti katasztrófa miatt. Barack Obama hangsúlyozta: a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál annak megakadályozására, hogy a szennyeződés partot érjen.

A British Petroleum által működtetett olajplatform április 22-én süllyedt el, azóta nem sikerült megfékezni a szivárgást, és naponta mintegy 210 ezer gallon, vagyis 795 ezer liter nyersolaj ömlik a tengerbe.

Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×