eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Vödrökkel tüntetnek a moszkvai autósok

Hetek óta a kocsijuk tetejére szerelt kék vödörrel jár Moszkvában az autósok egy része. Nem valami furcsa divat terjedt el az orosz fővárosban, hanem egy újabb tiltakozási hullám. Az úrvezetők a megkülönböztető jelzéseket használók visszaélései miatt dühösek.

Délután öt óra, és a moszkvai Tverszkaja - régi nevén Gorkij - utcán áll a forgalom. Akiket ez nem zavar, azok a befolyásos vezetők, akiknek migalkájuk van, mert így akár a szembejövő sávban is padlógázzal közlekedhetnek, és átmehetnek a piros lámpánál.

A migalka, vagyis villogó, avagy megkülönböztető jelzés rendszeres használata egyre jobban idegesíti az orosz főváros autósait. Olyannyira, hogy tiltakozásul az eddig a homokozókban használatos kis kék vödröket erősítenek autóik tetejére. Érdekvédelmi szervezet is alakult az Autósok Jogainak Védelmi Bizottsága néven, amely a tüntetés élére állt.

Az orosz közúti rendőrség, a hírhedt GAI nem vette a humort és megpróbál lecsapni a vödrös tiltakozókra, akik az utakon dudálással köszöntik egymást.

Nehéz azonban megtalálniuk azt a jogszabályt, amely alapján megbüntethetik a mű-migálkásokat. Először a teher-szállítási szabályok megsértése címén próbáltak fellépni, de az egyik ilyen ügy bíróság elé került, amely visszavonatta a bírságot.

Most azt a trükköt eszelték ki, hogy felszólítják a vezetőt, vegye le a vödröt. Ha ezt megtagadja, akkor hivatalos közeg elleni szembeszegülés címén tartóztatják le - mondta el jogvédő bizottság vezetője Alexej Dozorov a Timesnak. Ha nem fizetik ki a bírságot, akkor akár 15 nap elzárásra számíthatnak.

Hivatalosan 964-en jogosultak Oroszországban megkülönböztető jelzés használni. Ezek a vezető politikusok és hivatalnokok. A moszkvai média azonban a polgárok bevonásával több, mint 1100 migálkást számolt össze.

A szirénával száguldozó hatalmasságok megfékezését azért is követelik egyre többen, mert néha súlyos baleseteket okoznak.  Anatolij Barkov, a Lukoil olajcég alelnöke például villogós Mercedesével karambolozott egy Citroennel, amelyben két orvos utazott. Mindkét nő életét vesztette a helyszínen.

Az üzletember előszőször az áldozatokat vádolta, de az internetre is felkerült térkamerás felvétel szerint a dugóban a szembejövő sávban száguldott az autója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×