INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Slota: fél éven belül konfliktus keletkezhet Szlovákia és Magyarország között

InfoRádió / MTI
Ján Slota nem zárja ki, hogy Szlovákia és Magyarország között fél éven belül konfliktusra kerülhet sor, miután a magyar országgyűlési választásokon a szerinte szélsőséges irányultságú pártok nyertek.

Magyarországon "olyan szélsőségesen orientált politika pártok nyertek, amelyeket neonácinak és neofasisztának lehet nevezni" - jelentette ki a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén. Szerinte ezek a pártok a szlovákiai választások után "olyan kérdéseket nyitnak meg, hogy bele fogunk szédülni".

"Nem kizárt, hogy három hónap vagy mondjuk egy fél év alatt konfliktus robban ki Szlovákia és Magyarország között, amely nemcsak Szlovákiát, de a Magyarországgal szomszédos többi országot is érinteni fogja" - húzta alá a szlovák koalíciós párt elnöke.

Az SNS az új magyarországi helyzetre való tekintettel kedden délelőtt kezdeményezte, hogy a szlovák törvényhozás vitasson meg és fogadjon el egy, a trianoni békediktátummal kapcsolatos nyilatkozatot. A honatyák többsége - ellenzékiek és koalíciósok egyaránt - elutasították a javaslatot, amely így nem került be a napirendbe.

Slota bírálóan szólt arról, hogy a nyilatkozat megtárgyalását Vladimír Meciar volt kormányfő, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke is elutasította, aki - mint mondta - az önálló Szlovákia atyjának szerepében tetszeleg.

"Ez nem hogy érthetetlen, ez egyszerűen már komikus" - jegyezte meg Slota.

A szlovák nacionalisták tiltakozásul elhagyták az ülést, s miután - más okok miatt - az ellenzéki képviselők is követték őket, a parlament határozatképtelenné vált. Pavol Paska házelnök ezt követően délután kettőig berekesztette az ülést.

Slota a sajtóértekezleten élesen bírálta Ivan Gasparovic államfőt, amiért megvétózta a hazafiassági törvényt, amely így visszakerült a parlamentbe, s újbóli elfogadása kérdésessé vált. Ráadásul Robert Fico kormányfő javaslatára gyorsított eljárásban már kedden a parlament elé kerül az állami jelképekről szóló módosított törvény, amely tartalmazza a hazafiassági törvény több fontos elemét is. Mindkét jogszabályról az esti órákban kellene szavaznia a szlovák parlamentnek.

A szlovák sajtó szerint Fico azért járt el így, hogy a nacionalista témákkal elhódítsa az SNS szavazóit. Slota úgy fogalmazott, hogy Fico húzása "övön aluli ütés volt" pártjával szemben.


A címlapról ajánljuk