eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Slota: fél éven belül konfliktus keletkezhet Szlovákia és Magyarország között

Ján Slota nem zárja ki, hogy Szlovákia és Magyarország között fél éven belül konfliktusra kerülhet sor, miután a magyar országgyűlési választásokon a szerinte szélsőséges irányultságú pártok nyertek.

Magyarországon "olyan szélsőségesen orientált politika pártok nyertek, amelyeket neonácinak és neofasisztának lehet nevezni" - jelentette ki a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén. Szerinte ezek a pártok a szlovákiai választások után "olyan kérdéseket nyitnak meg, hogy bele fogunk szédülni".

"Nem kizárt, hogy három hónap vagy mondjuk egy fél év alatt konfliktus robban ki Szlovákia és Magyarország között, amely nemcsak Szlovákiát, de a Magyarországgal szomszédos többi országot is érinteni fogja" - húzta alá a szlovák koalíciós párt elnöke.

Az SNS az új magyarországi helyzetre való tekintettel kedden délelőtt kezdeményezte, hogy a szlovák törvényhozás vitasson meg és fogadjon el egy, a trianoni békediktátummal kapcsolatos nyilatkozatot. A honatyák többsége - ellenzékiek és koalíciósok egyaránt - elutasították a javaslatot, amely így nem került be a napirendbe.

Slota bírálóan szólt arról, hogy a nyilatkozat megtárgyalását Vladimír Meciar volt kormányfő, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke is elutasította, aki - mint mondta - az önálló Szlovákia atyjának szerepében tetszeleg.

"Ez nem hogy érthetetlen, ez egyszerűen már komikus" - jegyezte meg Slota.

A szlovák nacionalisták tiltakozásul elhagyták az ülést, s miután - más okok miatt - az ellenzéki képviselők is követték őket, a parlament határozatképtelenné vált. Pavol Paska házelnök ezt követően délután kettőig berekesztette az ülést.

Slota a sajtóértekezleten élesen bírálta Ivan Gasparovic államfőt, amiért megvétózta a hazafiassági törvényt, amely így visszakerült a parlamentbe, s újbóli elfogadása kérdésessé vált. Ráadásul Robert Fico kormányfő javaslatára gyorsított eljárásban már kedden a parlament elé kerül az állami jelképekről szóló módosított törvény, amely tartalmazza a hazafiassági törvény több fontos elemét is. Mindkét jogszabályról az esti órákban kellene szavaznia a szlovák parlamentnek.

A szlovák sajtó szerint Fico azért járt el így, hogy a nacionalista témákkal elhódítsa az SNS szavazóit. Slota úgy fogalmazott, hogy Fico húzása "övön aluli ütés volt" pártjával szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×