eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tízezer ausztrál és új-zélandi emlékezett a Gallipoli-félszigeten

Csaknem tízezer ausztrál és új-zélandi gyűlt össze reggel a törökországi Gallipoli-félszigeten, az I. világháború egyik legvéresebb csatájának 95. évfordulóján, hogy megemlékezzen az egykor elesettekről.

A szövetséges csapatok - amelyek a végnapjait élő Oszmán Birodalom ellen harcoltak - brit vezetés alatt szálltak partra a Gallipoli-félszigeten azzal a céllal, hogy elfoglalják a Boszporuszt és a Dardanellákat. Tengeri utat akartak nyitni a szövetséges Oroszország felé, de a török csapatok heves ellenállásával találták szemben magukat. A 200 ezres szövetséges sereg derékhadát ausztrál és új-zélandi katonák alkották. A kilenc hónapig tartó harcok alatt, amelyek a szövetségesek visszavonulásával, és török győzelemmel értek véget, a törökök összesített vesztesége elérte a 250 ezret. A szövetségesek oldalán a harcokban 55 ezren, az őket tizedelő betegségekben 21 ezren haltak meg, az eltűntté nyilvánítottak száma tízezer volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×