INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Izland: felszállt a füst!

InfoRádió / MTI
Negatívról stabilra javította Izland államadós-osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet, miután a súlyos adósságválsággal küzdő ország újabb forrásokhoz jutott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A reykjavíki kormány 160 millió dollárhoz jutott az IMF 2,1 milliárd dolláros készenléti hitelkeretéből. Az összeget hónapokig visszatartotta az IMF az úgynevezett Icesave-vita rendezetlenségére hivatkozva.

A héten azonban a nemzetközi pénzügyi szervezet igazgató tanácsa végül felszabadította a kérdéses részletet, és az IMF hitelkeretét további 2,5 milliárd dollárral kiegészítő észak-európai országok is úgy döntöttek, hogy folytatják Izland támogatását.

Ez nagymértékben javítja a külső likviditást és növeli a bizalmat Izland iránt - írta a kilátás javításához fűzött pénteki elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő április elején rontotta stabilról negatívra Izland még éppen befektetői szintű államadós-osztályzatainak kilátását, arra hivatkozva, hogy az Iceasave-vita megoldásának elhúzódása veszélyezteti az izlandi gazdaság talpra állását, mert akadályozza a tőkebeáramlás újraindulását.

A vita azért jutott holtpontra, mert az izlandiak elsöprő többséggel elutasították az Icasave-törvényt, amelynek alapján Izlandnak 2024-ig közel 4 milliárd eurót kellene törlesztenie Nagy-Britanniának és Hollandiának. A reykjavíki parlamentben korábban elfogadott jogszabály az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtott brit és holland kormányhitel állami garantálásáról szólt.

Ebből a hitelből fedezték a csődbement Icesave internetes pénzintézet 340 ezer brit és holland betétesének követeléseit, vagyis Nagy-Britannia és Hollandia meghitelezte Izlandnak az Icesave-betétek garantálásához szükséges összeget, Izland pedig cserébe törvényben garantálta a brit-holland hitel visszafizetését.

Az izlandi államfő azonban megvétózta és népszavazásra bocsátotta a törvényt, amelyet a március eleji referendumon a választók több mint 90 százalékos többséggel elvetetettek.

A most pozitívra javított kilátás a " Baa3" besorolású izlandi devizabankbetét- és kötvényadósságra vonatkozik. Ha a Moody's a tovább rontja a besorolást, akkor Izland átkerül a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategóriába.

Elemzésében a Moody's megjegyzi, hogy az Icesave-ügy továbbra is megoldatlan, az IMF és az észak-európai kormányok lépése azonban jelzi, hogy Nagy-Britannia és Hollandia képtelen akkora nyomást gyakorolni, hogy Izland huzamosabb ideig ne férjen hozzá a finanszírozási forrásokhoz.

A hitelminősítő intézet szerint az tűnik valószínűnek, hogy az ügyben érdekelt felek végül újabb egyezséget kötnek, amely az előbbinél kedvezőbb feltételeket biztosít a reykjavíki kormánynak.

A címlapról ajánljuk