eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Izland: felszállt a füst!

Negatívról stabilra javította Izland államadós-osztályzatának kilátását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet, miután a súlyos adósságválsággal küzdő ország újabb forrásokhoz jutott a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A reykjavíki kormány 160 millió dollárhoz jutott az IMF 2,1 milliárd dolláros készenléti hitelkeretéből. Az összeget hónapokig visszatartotta az IMF az úgynevezett Icesave-vita rendezetlenségére hivatkozva.

A héten azonban a nemzetközi pénzügyi szervezet igazgató tanácsa végül felszabadította a kérdéses részletet, és az IMF hitelkeretét további 2,5 milliárd dollárral kiegészítő észak-európai országok is úgy döntöttek, hogy folytatják Izland támogatását.

Ez nagymértékben javítja a külső likviditást és növeli a bizalmat Izland iránt - írta a kilátás javításához fűzött pénteki elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő április elején rontotta stabilról negatívra Izland még éppen befektetői szintű államadós-osztályzatainak kilátását, arra hivatkozva, hogy az Iceasave-vita megoldásának elhúzódása veszélyezteti az izlandi gazdaság talpra állását, mert akadályozza a tőkebeáramlás újraindulását.

A vita azért jutott holtpontra, mert az izlandiak elsöprő többséggel elutasították az Icasave-törvényt, amelynek alapján Izlandnak 2024-ig közel 4 milliárd eurót kellene törlesztenie Nagy-Britanniának és Hollandiának. A reykjavíki parlamentben korábban elfogadott jogszabály az izlandi betétgarancia-alapnak nyújtott brit és holland kormányhitel állami garantálásáról szólt.

Ebből a hitelből fedezték a csődbement Icesave internetes pénzintézet 340 ezer brit és holland betétesének követeléseit, vagyis Nagy-Britannia és Hollandia meghitelezte Izlandnak az Icesave-betétek garantálásához szükséges összeget, Izland pedig cserébe törvényben garantálta a brit-holland hitel visszafizetését.

Az izlandi államfő azonban megvétózta és népszavazásra bocsátotta a törvényt, amelyet a március eleji referendumon a választók több mint 90 százalékos többséggel elvetetettek.

A most pozitívra javított kilátás a " Baa3" besorolású izlandi devizabankbetét- és kötvényadósságra vonatkozik. Ha a Moody's a tovább rontja a besorolást, akkor Izland átkerül a befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategóriába.

Elemzésében a Moody's megjegyzi, hogy az Icesave-ügy továbbra is megoldatlan, az IMF és az észak-európai kormányok lépése azonban jelzi, hogy Nagy-Britannia és Hollandia képtelen akkora nyomást gyakorolni, hogy Izland huzamosabb ideig ne férjen hozzá a finanszírozási forrásokhoz.

A hitelminősítő intézet szerint az tűnik valószínűnek, hogy az ügyben érdekelt felek végül újabb egyezséget kötnek, amely az előbbinél kedvezőbb feltételeket biztosít a reykjavíki kormánynak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×