eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sme: Magyarországgal és a magyarokkal volt elfoglalva a szlovák külpolitika

A szlovák külpolitika a most záruló választási időszakban annyira el volt foglalva Magyarországgal és a magyarokkal, hogy szinte semmi másra nem maradt ideje - írta a Sme című szlovák liberális napilap.

"A szlovák külpolitika az elmúlt nem egészen négy évben energiája nagyobb részét a Magyarországgal szembeni szlovák eljárások megvédésére, illetve a szlovákiai magyar kisebbség ellen irányuló kormányzati lépések magyarázatára fordította. Szlovákia érdekei helyett tulajdonképpen csak a kormánykoalíció hibás lépéseit védelmezte" - olvasható a terjedelmes elemzésben.

"Elismeri ezt részben a szlovák külügyminisztérium éves jelentése is" - jegyezte meg Peter Morvay, a Sme szerzője.

Morvay szerint a Fico-kormány hatalomra kerülése után az addig aránylag nyugodt szlovák-magyar kapcsolatok gyorsan megromlottak. Az szlovák kormány nem tartotta be azt az ígéretét, hogy a kisebbségi jogok terén fenntartja a korábbi status quót. A nacionalista és idegengyűlölő Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) magába foglaló koalíció megkérdőjelezte a szélsőséges ideológia kormányzati elutasítását.

"A szlovák-magyar államközi kapcsolatokat meghatározó legfőbb tényezőt a szlovák kormány politikája jelentette Szlovákia lakosságának egy részével, a magyar kisebbséggel szemben. A kapcsolatok szintjét elsősorban a szlovák kormány lépései határozták meg" - vélte a szerző.

Megjegyezte: a kezdetet Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter közös fellépése jelentette, amikor csalással és lényegében egy szlovákellenes összeesküvésben való részvétellel vádolták meg Malina Hedviget, a Nyitrán megvert magyar diáklányt.

A szerző ezután felsorolta a Fico-kormány magyarellenes lépéseit (földrajzi nevek írása a kisebbségi tankönyvekben, támogatási politika, amely hátrányosan megkülönböztette a magyar többségű településeket és iskolákat, Sólyom László kitiltása Szlovákiából, államnyelvtörvény), s úgy véli, hogy a habot a tortán az SNS politikusainak magyarokat sértő kijelentései alkották, amelyeket idővel - bár kissé finomabb formában - a többi kormánypolitikus is átvett.

"A kormánypártok agresszív tónusát fokozatosan a két külügyminiszter (Ján Kubis, Miroslav Lajcák) is átvette" - állította a lap. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a határokon átnyúló szlovák-magyar együttműködés is visszaesett.

Lajcák a lapnak adott interjújában visszautasította azt az állítást, hogy Szlovákia az úgynevezett magyar kártyával játszana. "Ez nem a magyar kártyával való játékról szól. A probléma előttünk van, s nekünk azt meg kell oldanunk" - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×