eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így borít be mindent a vulkáni hamu - sokkoló videó

Izland egyes részein a földet vastagon belepi a szürke vulkáni hamu. A CNN stábja egy helyi termelővel derítette fel, mit okozott helyben a vulkánkitörés. Az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatti járattörlések több mint egymilliárd forint bevételkiesést okoztak a Malévnak. Ferihegyen csütörtök este óta hétfő délig összesen mintegy 700 járatot töröltek.

Míg Európa a vulkáni hamu által okozott közlekedési káosztól hangos, addig az izlandiak szó szerint a saját bőrükön érzékelik a vulkánkitörés következményeit.

A CNN drámai felvételeket közölt egy izlandi farmerről, amint éppen a mindent elborító hamu által okozott károkat méri fel.

Helyzetkép hétfő este

A Malév hétfőn elindította varsói, prágai, zágrábi és bukaresti járatait azt követően, hogy egyelőre éjfélig feloldotta a HungaroControl a magyar légtér zárlatát - közölte a légitársaság szóvivője.

Tekintettel az éjfélig tartó rövid időre, valamint arra, hogy számos európai repülőtér még zárva tart, a légitársaság hétfőn nem tud több járatot indítani - tette hozzá Hegedűs Ádám. Közölte azt is, hogy csütörtök óta 200 járatát törölte a Malév, ez mintegy 30 ezer utast érint.

Az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatti járattörlések több mint egymilliárd forint bevételkiesést okoztak a Malévnak. Ferihegyen csütörtök este óta hétfő délig összesen mintegy 700 járatot töröltek.

Külföldön rekedt magyarok

Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő az InfoRádióban azt mondta: eddig 100-150 olyan magyar állampolgárról tudnak, aki külföldön rekedt az izlandi vulkánkitörés után elrendelt légtérzárak miatt.

Mátrai Zsuzsanna tájékoztatása szerint a jelzések a következő helyekről érkeztek: London, New York, Peking, Sanghaj, Szöul, Párizs, Szingapúr, Isztambul. Mint az MTI-nek elmondta, a külföldi konzulok minden segítséget megadnak a kint rekedt magyaroknak.

Az izlandi vulkánkitörésből származó hamuszennyezés nem képez összefüggő felhőtakarót - állapították meg német kutatók. "Azt már megállapíthatjuk, hogy bizonyos időközökben kritikusabb a helyzet, máskor viszont tiszta a levegő" - közölte Cornelius Schiller jülichi légkörkutató. A kutató és kollégái a Lidar elnevezésű lézerrendszerrel végeznek méréseket.

Az európai hatóságok és szolgáltatók egyetértenek abban, hogy az európai légteret biztonsági szempontból osszák fel háromféle - tiltott, akadálytalanul, valamint kockázatosan repülhető - zónára - mondta Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter egy budapesti sajtótájékoztatón. A zónákat mindig az aktuális országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet helyzete függvényében a nemzeti közlekedési hatóságok határoznák meg.

Csiki-csuki a légtérben

Németországban kedd hajnalig meghosszabbították a légtér zárlatát - jelentette be a langeni repülésbiztonsági hatóság szóvivője. A hivatal képviselője szerint a zárlat kedd hajnali 2 óráig lesz érvényben, noha a zárlatot hétfő este 20 órakor fel akarták oldani.Csehországban délben ideiglenesen megnyitották a pénteken bezárt összes repülőteret. Az engedélyt korlátozott időre, 48 órára adták ki. Szlovákiában fokozatos enyhítést követően délután szintén engedélyezték a teljes légi forgalmat. Szlovénia reggel ideiglenesen megnyitotta a légterét, de ott is várják az újabb vulkáni hamufelhőt.

Megnyílt délelőtt az aradi és a temesvári repülőteret, délután pedig Románia több más városának légikikötőiben is beindul az üzem. Ezzel szemben átmeneti enyhítés után hétfőre virradóra ismét lezártak minden lengyel repülőteret. Lengyelország légtere a 6,4 kilométernél magasabban haladó tranzitjáratok számára nyitva van, leszállási lehetőség nélkül.

Észtország hétfőn engedélyezte a hat és fél kilométer feletti repüléseket a területe felett, de a szomszédos Lettország továbbra is zárva tartja a légterét. Litvánia vasárnap 16 óra 30 perckor már megnyitotta légterét. Dániában 11 ezer méter fölötti magasságban szabad repülni, e magasság alatt legalább éjfélig tilos a légi közlekedés.

A stockholmi Arlanda repülőtérről reggel óta ismét felszállhatnak a repülőgépek, de csak azok, amelyek nyugati vagy északi irányba tartanak. Norvégiában megnyitották a repülőterek többségét, de ezeket a légikikötőket főként belföldi járatok veszik igénybe.

Olaszország északi részén kora reggel megnyitották, majd két órával később le is zárták a légteret. A svájci légügyi hatóságok magassági korlátozásokkal engedélyezik a légtérhasználatot.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×