INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Nem fogadta el az új kormányt a román parlament

Infostart / InfoRádió
Tovább tart a politikai válság Romániában, ahol a parlament elutasította Lucian Croitoru kijelölt miniszterelnök kormányát.

Nem kapta meg a beiktatásához szükséges szavazatszámot a bukaresti törvényhozásban Lucian Croitoru és csapata. A pénzügyi szakértő által javasolt kormányprogramnak és kabinetnek a szükséges 236 szavazat helyett csak 189-et sikerült összegyűjtenie.

Az történt tehát, ami előre látható volt: a parlamenti többséget alkotó ellenzék elutasította Traian Bãsescu államfő válságkezelő megoldását. Egyben kitartott korábbi álláspontja mellett, mely szerint Klaus Johannist, Nagyszeben német ajkú polgármesterét szeretné a miniszterelnöki székben látni.

A labda tehát visszakerült Traian Bãsescuhoz, akinek a parlamenti pártokkal folytatott tanácskozás után újabb kormányalakítási mandátumot kell adnia valakinek. Ha a parlament másodjára is leszavazza az államfő jelöltjét, az elnök feloszlathatja a parlamentet, és új választásokat írhat ki. Erre azonban nem biztos, hogy lesz ideje.

Traian Basescu mandátumából ugyanis már csak hetek vannak hátra. Noha a november 22-én tartandó elnökválasztás első fordulójában a legtöbb felmérés szerint ő éri majd el a legjobb eredményt, de bármelyik jelölttel együtt is jut a második fordulóba, alulmarad a versenyben.

A romániai politikai válság október elsején kezdődött, amikor a Szociáldemokrata Párt kilépett a nagykoalícióból, Emil Boc kisebbségben maradt jobboldali kormányától pedig két héttel később megvonta a bizalmat a parlament. A helyzetet az teszi súlyossá, hogy a törvényhozás még nem fogadta el a 2010-es költségvetést, a politikai instabilitás miatt pedig úszhat a Nemzetközi Valutaalap által megítélt hitel év végi részlete.

Kapcsolódó hang

Gazda Árpád tudósítása
 


A címlapról ajánljuk