eur:
389.64
usd:
361.86
bux:
68475.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kommunista állam lesz Grönlandból?

Az őslakosok szélsőbaloldali függetlenségi pártja, az Inuit Ataqatigiit (IA) történelmi győzelmet aratott a grönlandi parlamenti választásokon a szerdán Nuukban közzétett végleges eredmények szerint.

Az IA, az eddigi legnagyobb ellenzéki párt a szociáldemokrata Siumut párt 30 éve tartó uralmának vetett véget a szavazatok 43,7 százalékának elnyerésével.

Ezzel a helyi törvényhozás, a Landsting legnagyobb pártja lett a dán félautonóm területen. A legutóbbi, 2005-ös választásokon csupán 21,3 százalékot értek el a függetlenségiek. A Siumut 26,5 százalékot szerzett, 3,9 százalékkal kevesebbet, mint négy évvel ezelőtt.

Ezzel legsúlyosabb vereségét szenvedte el a belső autonómia 1979-es bevezetése óta, amelynek fő szorgalmazója volt. A liberális Atassut párt, a Siumut koalíciós partnere szavazóinak felét vesztette el 10,9 százalékos eredményével.

Az Inuit Ataqatigiitnak, amelynek énekes-politikus vezetőjét, Kuupik Kleistet "Grönland Leonard Cohenjének" tartják, 14 mandátuma lesz az új grönlandi parlamentben, a Siumutnak 9, a Demokratáknak 4, az Atassutnak 3, míg a kis Katusseqatiggit Partiiat egy képviselőt küldhet.

Nem teljesült tehát Hans Enoksen miniszterelnök várakozása a hat hónappal előbbre hozott választások kiírásával. A Siumut kormányfője ugyanis arra számított, hogy kihasználja a grönlandiak lelkesedését a június 21-én életbe lépő kiszélesített autonómia iránt, amelyet Koppenhágával folytatott kemény tárgyalások nyomán sikerült tető alá hoznia.

E státust, amely megnyitja az utat a sziget függetlensége felé, a tavaly novemberben tartott népszavazáson több mint 75 százalékban fogadták el a grönlandi polgárok. A Siumut hitelét azonban az elmúlt hónapokban alaposan lerontotta több olyan, a sajtó által bőségesen tálalt botrány, amely során fény derült képviselőinek a hatalommal való visszaéléseire, valamint extravagáns költekezéseire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×