eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Túl nagy körben keresik a lezuhant gépet

Eltűnésekor lefedettség hiányában nem volt radarirányítás alatt a brazil és az afrikai partok között eltűnt Air France-járat - mondta az InfoRádió által megkérdezett pilóta, aki szerint a gép fekete doboza aligha lesz meg. Pető György úgy vélte: önmagában a vihar, vagy a villámlás nem okozhat repülőgép-katasztrófát.

Villámlás vagy turbulencia nem okozhat olyan katasztrófát, amely egy repülőgép lezuhanásához vezet - mutatott rá az InfoRádió által megkérdezett pilóta, hozzátéve: egyes feltételezések szerint azonban a természet tud olyan helyzetet produkálni, amellyel a szakemberek nem számolnak.

Az eltűnt francia repülő négy percen át adott hibaüzeneteket az Air France központjának, azaz nem a légi irányításnak, hanem a légitársaság azon központjának, amely a járatok karbantartását végzi.

A gép az elektromos rendszer meghibásodását és a nyomásszabályozás hibáját észlelte saját magán. Ezek a problémák, bár súlyosak, még nem végzetesek - tette hozzá Pető György.

Többen azt feltételezik, hogy terrortámadás érte a gépet, a pilóta szerint azonban ilyen esetben a repülőnek nem lett volna ideje hibaüzeneteket küldeni.

A gép eltűnésének helyét a szakemberek egy 100 kilométeres sugarú körben határozzák meg, ráadásul egy olyan helyen, ahol az óceán igen mély, így elképzelhető, hogy nem lesz meg a a Rio de Janeiróból Párizsba tartó repülő fekete doboza.

A külügyi tárca szóvivője megerősítette az InfoRádiónak, hogy négy magyar, két felnőtt és két gyermek utazott a repülőgépen, amelynek vasárnap nyoma veszett. Korábban a Hír Televízió az egyik magyar utas, egy kisfiú édesapjára hivatkozva azt közölte: a férfi volt felesége és közös gyermekük, továbbá a nő élettársa és egy másik, 10-11 év körüli, rokonlátogatóba vitt kisfiú utazott.

Mátrai Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta: a Külügyminisztériumban jelentkeztek a családtagok, így kiderült: ugyanazokat az embereket keresik, akik szerepelnek a francia külügyi tárca által átadott utaslistán szereplő magyarokkal.

Az azonosítás azonban még folyik: a francia hatóságoktól további adatokat várnak a magyarok - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×