eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Radikalizálódnak a szlovákiai szélsőségesek?

A szlovák belügyminisztérium ezt a következtetést arra alapozta, hogy 2009-ben a szélsőséges szervezetek több évforduló megünneplésére is készülnek. Tagjaik vélhetőleg a megszokottnál is gyakrabban kerülnek majd erőszakos összetűzésbe baloldali ellenlábasaikkal - áll a szlovák belügyminisztérium szélsőséges szervezetekről szóló 2008-at értékelő jelentésében.

Az idén minden bizonnyal radikalizálódnak a Szlovákiában tevékenykedő jobboldali szélsőséges szervezetek - áll többek között a szomszédos ország belügyminisztériumi elemzésében, amelyet az Új Szó című pozsonyi magyar lap ismertetett kedden.

A jelentés szerint Szlovákiában viszont még közel sem olyan kritikus a helyzet, mint például a szomszédos Csehországban, ahol gyakoriak az összecsapások a szélsőséges bandák és a romák, illetve a baloldali anarchisták közt; hasonló megnyilvánulásokra 2009-ben már Magyarországon is akadt példa.

A tárca nagy hiányosságnak tartja, hogy egyetlen hatályos jogszabályban sincs meghatározva a szélsőségesség fogalma. Épp ezért fogadták el a honatyák a büntető törvénykönyv módosítását. Az államfő viszont a számos jogi pontatlanság miatt visszaküldte azt a parlamentnek, amely újólag a júniusi ülésszakán tárgyal róla.

Sarlota Pufflerová, a Polgár és Demokrácia nevű polgári szervezet elnöke szerint a szlovák belügyminisztérium jelentése semmitmondó. "Egy átlagos intelligenciával rendelkező embernek is eszébe jutna, hogy ha sok megemlékezésen vesznek részt szélsőségesek, akkor nagyobb esély van arra, hogy konfliktusokra kerül sor. Ráadásul a belügyi tárca szüntelenül olyan fogalommal dolgozik, amelyet nem tud megmagyarázni" - mondta Pufflerová, hozzátéve: a jelentésből hiányoznak a tervezett  konkrét óvintézkedések.

A minisztérium a bírálatot határozottan elutasította. Pufflerová "farizeusi nézeteit már megszoktuk. Bírálja, hogy a jelentés nem tartalmaz ellenintézkedéseket, holott tudja, hogy azoknak csak egy része kerülhet nyilvánosságra, csak azok, amelyre nem vonatkozik a titkosítás. A konkrét lépéseket a második rész tartalmazza" - nyilatkozta Erik Tomás, a belügyminiszter
szóvivője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×