eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb Stasi-akta a volt nyugat-berlini rendőrről

Újabb terhelő akta került elő arról a volt nyugat-berlini rendőrről, aki 1967 júniusában Stasi-ügynökként lelőtt egy tüntető pacifista diákot.

Az egykori keletnémet kommunista állambiztonsági hivatal, a Stasi megmaradt iratait kezelő szövetségi hivatal, az úgynevezett Birthler-hatóság képviselője közölte ezt hétfőn, megerősítve egyidejűleg a Der Spiegel című hetilap erre vonatkozó információját.

A közelmúltban Németországban nagy politikai vihart kavart, hogy egy történész a Stasi-iratok tanulmányozása során rábukkant egy olyan dokumentumra, amely bizonyította, hogy a hajdani rendőr - aki ma Nyugat-Berlinben él, s magas állami nyugdíjjal rendelkezik - Stasi ügynök volt. Mellette tagja volt az NDK kommunista állampártjának, a Német Szocialista Egységpártnak is. Karl-Henz Kurras volt rendőr beismerte ezt, cáfolta ugyanakkor, hogy Benno Ohnesorg diák lelövésére a kommunista állambiztonságtól kapott volna megbízást.

A Der Spiegel rendelkezésére álló, s a hivatal által megerősített iratból az derül ki, hogy a Stasi a tüntető diák lelövése után még éveken keresztül kiválóan együttműködött Kurasszal.

Szakértők szerint az ügy várhatóan újabb hullámokat kelt. Az elmúlt napokban több kutató és politikus sürgette a Stasi hajdani nyugat-berlini kapcsolatainak átfogóbb feltárását, mert több gyanú fogalmazódik meg. Így egyebek között az, hogy a keletnémet kommunista titkosszolgálat állt a nyugatnémet diákmozgalom egyik vezetője, Rudi Dutschke ellen 1968-ban elkövetett merénylet mögött is. Dutschke egyébként évekkel később belehalt a merénylet elszenvedett sérülésekbe következményeibe. Több történész pedig felvetette: ki kell vizsgálni, hogy az egykori NDK milyen mértékben manipulálhatta az 1968-as nyugatnémet diákmozgalmat, illetve a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakciót (RAF).

A Stasi iratait kezelő szövetségi hivatal szóvivője közölte: arra számítanak, hogy az elkövetkező időszakban ugrásszerűen megnő az aktákba betekintés kérők - amúgy is magas - száma.

Matthias Platzeck brandenburgi tartományi miniszterelnök, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) korábbi elnöke egy hét végi interjúban kijelentette: régóta ismert, hogy néhány tízezer nyugatnémet, illetve nyugat-berlini dolgozott a Stasinak. Platzeck szerint épp ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a rendőrség kötelékében is volt "spicli". Ezért azonban nem kell újjáírni az elmúlt évtizedek történelmét - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×