eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

226 emberrel a fedélzetén eltűnt egy francia repülőgép Brazília partjainál

A francia Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó gépét a radarok képernyőiről a brazil partok megközelítése után már nem észlelték - közölte hétfőn a párizsi repülőtéri hatóságok szóvivője. A legfrissebb hír szerint az eltűnt repülőgépről automatikus üzenet érkezett hajnali 4 óra 24 perckor rövidzárlatról, miután a gép átrepült egy viharzónán.A géprablás lehetősége kizárt - jelentette ki hétfőn Párizsban Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter, valószínűbb, hogy baleset történt.A magyar külügyminisztérium az MTI érdeklődésére közölte: eddig még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy magyar állampolgárok is lennének az utasok között.

Az AF 447 számú járatán 231 személy, 216 utas, valamint a személyzet 12 tagja tartózkodik. A France 2 közszolgálati televízió értesülése szerint hatvan francia, az olasz hírügynökség szerint pedig öt olasz utasa van a francia járatnak.

Az A330 típusú Airbusnak párizsi idő szerint 11 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Párizs Roissy repülőterén, de már reggel 8.00 órakor nyoma veszett.

A gép helyi idő szerint vasárnap este 7 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szállt fel a riói repülőtérről. Három és fél óra repülés után, a partoktól megközelítőleg 300 kilométerre tűnt el a radarok képernyőiről, utoljára a brazíliai Refice légiirányítói voltak rádiókapcsolatban a géppel. A kapitány a Rio de Janiero-Párizs útvonalat ellenőrző következő, szenegáli, majd a spanyol légiirányításnál már nem jelentkezett be.

A brazil légierők helyi idő szerint hétfő hajnalban megkezdték a feltételezések szerint az Atlanti-óceánba zuhant repülőgép keresését az ország északkeleti részénél található Fernando de Noronha sziget közelében.

A párizsi Roissy repülőtér szóvivője szerint: "semmi remény" nincs arra, hogy élve megtalálják a járat utasait. A francia légitársaság délben "sajnálattal" megerősítette a hírt és közölte: osztozik a gépen tartózkodók családtagjainak érzéseiben.

A párizsi repülőtéren a kijelező táblák egyelőre azt jelzik: késik a riói járat. A gépre várakozók számára lélektani válságirodat nyitottak a repülőtéren, a családtagokat nem közelíthetik meg a kamerák és az újságírók sem. Dominique Bussereau közlekedési államtitkár a helyszínen tartózkodik a várakozókkal.

Nicolas Sarkozy francia elnök közleményben fejezte ki "aggodalmát" a történtek miatt és arra kérte kormányát és az illetékes hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy a repülőgép nyomait mielőbb megtalálják, és hogy fény derüljön az eltűnésének körülményeire.

Brazília légiterében ez a második nagyobb légikatasztrófa, a TAM Légitársaság gépe 2007. júliusában 186 utassal Sao Paolonál zuhant le.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×