eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Minden ötödik olasz család bajban van

Minden ötödik olasz család anyagi gondokkal küszködik, körülbelül két és fél millió család gazdaságilag nehéz helyzetben lévőnek tartja magát, a háztartások 6,3 százaléka pedig úgy nyilatkozott az olasz statisztikai hivatalnak már a múlt évben, hogy nem jön ki a pénzéből a hó végéig.

Tavaly az olasz családok 41,5 százaléka megfelelőnek találta helyzetét, a családok 10,4% pedig nehéz helyzetűnek, gazdaságilag sérülékenynek érzi magát, elsősorban azért, mert adósságaival túlvállalta magát, képtelen lenne egy 700 eurót elérő vagy meghaladó hirtelen kiadást finanszírozni, közölte éves felmérésének eredményét kedden az olasz statisztikai hivatal.

A hivatal szerint Olaszország az egyik legrosszabb helyzetben lévő EU-tagország a szegénység nagy arányát tekintve.

A nehéz helyzetűek, sérülékenyek 10,4 százalékos aránya az olasz átlag, Szicíliában például ez az arány már 20,1 százalékos.

Az olasz családok 5,5 százaléka - több mint 1,3 millió háztartás - úgy érzi, hogy egyszerűen semmi többletköltséget nem tud vállalni. Voltak már olyan helyzetben, hogy ruhát, egészségügyi ellátást, sőt, élelmiszert sem tudtak venni. Az ország déli részében az ilyen családok aránya tavaly 10 százalék felett volt.

Tavaly 531 ezer olasz családban nem volt kereső, azaz minden tagja eltartott, illetve munkanélküli volt. Egy évvel korábban 464 ezer volt az ilyen családok száma. A kereső nélküli családok közül 358 ezer a déli országrészekben él. Tavaly egymillió olasz család, azaz 2,5 millió ember jövedelme kizárólag alkalmi munkáktól függött.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×