eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Meg akarja menteni a Földet? Ne igyon több sört!

Egy brit kormánytanácsadó szerint segíthet megmenteni a földet, ha kevesebb bárányhúst eszünk és kevesebb sört iszunk. Az illető így több disznóhús és csirke fogyasztására buzdít, mivel ezeknek kevesebb a szén-dioxid-kibocsátása. A brit kormány által fizetett kutatás szerint egy kiló bárányhús előállítása 17 kiló szén-dioxid kibocsátását jelenti.

A birkák rengeteg metánt termelnek, ami ugyancsak üvegházhatású gáz. A tehenek is veszélyesek, egy kiló tehénhús előállítása alig valamivel kevesebb szén-dioxidot termel, mint ugyanennyi bárányhús.

Korábbi tanulmányok szerint egy kétszáz marhából álló gulya éves "metánkibocsátása" egyenlő azzal, mintha évente 150 ezer kilométert mennénk a családi autóval.

Az alkoholfogyasztás ugyancsak hozzájárul a klímaváltozáshoz, mivel a komló termesztése és a sör előállítása, valamint a whiskytermelés Nagy-Britannia szén-dioxid-kibocsátásának másfél százalékát adja ki.

Életmódunk megváltoztatása, beleértve az étrendünket az egyik fontos pontja lehet a klímaváltozás elleni harcnak - mondta David Kennedy, a Klímaváltozás Bizottság elnöke. Hozzátette, nem eszik több gyrost, mivel az bárányhúst tartalmaz. Megjegyezte, nem kívánja meg mindenkitől, hogy váljon vegetáriánussá, vagy szokjon le az italról, de ha kevesebbet fogyasztunk belőlük, akkor csökkenhet a felmelegedés, és még az egészségünknek is jót tesz.

Nagy-Britanniának 2050-re 80 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását. A klímabizottság az állattartásból származó kibocsátást vizsgálja, és javaslatokat tesz arra, miként lehetne kevesebb ilyen gázt termelni. Ugyanis az ország metánkibocsátásának harmada az állattartásból származik. A metán pedig jóval veszélyesebb a klímára, mint a szén-dioxid.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×