eur:
387.01
usd:
358.73
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Moszkva újabb gázvitával fenyeget

Bár a hangnem barátságosabb volt, mint Vlagyimir Putyin elnöksége idején, a soros EU-Oroszország csúcstalálkozónak nem sikerült rendeznie a felek közötti vitás kérdéseket az energiaszállítás, a biztonság és a kereskedelem kérdésében. Moszkva fenyegetésnek tartja, hogy Brüsszel a volt szovjet tagköztársaságokkal barátkozna, és jelezte: újabb gázvita jöhet.

Az orosz Távol Keleten fekvő Habarovszkban rendezték az EU és Oroszország soros csúcstalálkozóját, hírek szerint azért, mert az EU soros elnökségét ellátó Václav Klaus cseh államfő még nem járt arra, és meg akarta nézni a vidéket. A Brüsszeltől 11 időzónára, és a kínai határtól 25 kilométerre fekvő várost az egyik EU-diplomata Európa előretolt állásának nevezte Ázsia közepén - a felek azonban ezen kívül sok közös pontot nem találtak.

Miközben Washingtonban az Obama-kormányzat azon dolgozik, hogy a megoldható kérdésekre koncentrálva javítsa-e a viszonyt az oroszokkal, az európaiak és Moszkva viszonya kommentátorok szerint egyre rosszabb.

Oroszország például fenyegetésnek tartja az EU Keleti Partnerség nevű politikáját, amellyel növelni akarja befolyását 6 volt szovjet tagállamban, így Ukrajnában és Grúziában is, viszont nem kínál nekik tagságot. "Nem akarom, hogy egyes oroszellenes államok szorosabbra vonják viszonyukat az európai államokkal" - mondta kertelés nélkül Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

Moszkva bírálói valószínűleg ezzel összefüggő fenyegetésnek tartják majd, hogy azt is megjegyezte: szerinte Ukrajna nem tud majd fizetni az orosz gázért, így jöhet az újabb gázvita. Julija Timosenko ukrán miniszterelnök azonban épp nemrég mondta büszkén: hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal, így elhárult a közeljövőben az újabb gázviták fenyegetése. Medvegyev utalt rá: nem tud garanciákat adni, de neki nem is kell, "mert az orosz oldalon minden rendben van".

A háttérben az európai energiavezetékekhez való hozzáférésről szóló Európai Energiacharta is meghúzódik, amelyet Moszkva jelenlegi formájában nem hajlandó aláírni. Medvegyev emlékeztetett: Ukrajna az aláírók között van, de úgymond "köpött rá".

José Manuel Barroso bizottsági elnök világossá tette: nem csak Ukrajnán múlik, hogy folyamatos legyen Európa orosz gázzal való ellátása. És azt is értésre adta: a Charta körüli vita fékezi az új EU-orosz partnerségi megállapodás aláírását.

Mindezek ellenére Václav Klaus azt mondta a csúcsról, hogy az növelte a felek közötti bizalmat - bár az is lehet, hogy a 11 időzóna miatti alváshiány zavarta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×