eur:
386.89
usd:
358.32
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Izrael már gyakorolja a háborút Iránnal

Az izraeli légierő négy napos hadgyakorlatot tartott, amelyen azt szimulálták, milyen lenne egy többfrontos háború Iránnal. A csütörtökön véget ért gyakorlatról részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Nem azt gyakorolták, hogy miként mérjenek csapást az ellenfélre, például hogyan semmisítsék meg Irán nukleáris kapacitásait, hanem arra koncentráltak, hogyan védjék meg az országot egy többfrontos háborúban - közölték izraeli védelmi illetékesek.

A forgatókönyv tartalmazta azt a lehetőséget, hogy a Hamász délről, a Hezbollah pedig északról száll be a háborúba.

A név nélkül az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó illetékesek elmondták: a hadgyakorlat az éves kiképzési program rutinszerű része volt.

Júniusra egy nagyobb szavású hadgyakorlatot is terveznek; ennek során azt gyakorolják majd, mi a teendő egy átfogó rakétatámadás esetén. Minden izraelit arra szólítanak majd fel, hogy menjenek az óvóhelyekre, és az egész országban szólni fognak a légvédelmi szirénák.

Ehud Barak védelmi miniszter, aki nemrég kapta kézhez a mostani hadgyakorlat eredményének összefoglalóját, pozitívan nyilatkozott, mivel úgy látja, Izrael légiereje hatékony, ami a biztonság érzését kelti az ország állampolgáraiban.

A szerdai, nagy hatótávolságú iráni ballisztikus rakéta-teszt Barak szerint újabb bizonyíték arra, hogy Izraelnek készen kell állnia arra, hogy megvédje magát a fenyegetéssel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×