eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ezrek életét fenyegeti a közelgő kánikula

Több ezer idős ember halálát okozhatja a várható nyári hőség, ezért a brit egészségügyi minisztérium kánikula-bizottságot állított fel, amely intézkedésekkel készül a globális felmelegedés hatásának ellensúlyozására. Azt javasolják, hogy alakítsák át mediterrán típusúra az angol lakóházakat - kőpadlóval, fehérre meszelt külső falakkal.

Az angol közigazgatás híres arról, hogy bármiről legyen szó, szüntelenül bizonyítani kívánja felkészültségét és buzgó aktivitását, nehogy mulasztás miatt esetleg felelősségre lehessen vonni. Az egészségügyi minisztérium is ilyen alapon hozhatta létre a kánikula-bizottságot, amelynek a javaslatait meglehetősen túlzónak tartja a közvélemény, különösen most, amikor a szigetországban hetek óta borongós, hideg idő van.

Az angol családi házakban, lakásokban található Európa-szerte legtöbb helyen padlószőnyeg - ezt javasolja parkettával, kőburkolattal kicseréltetni a gondos minisztérium.

"A külső falakat festessük át hő-visszaverő fehér színre" - indítványozza a bizottság, némileg figyelmen kívül hagyva azt a tényezőt, hogy az átfestés 3,5 ezer fonttal, tehát több mint egymillió forintnak megfelelő összeggel terhelheti meg a házi kasszát. Nem valószínű tehát, hogy hirtelenjében görög falvakhoz lesz hasonló egy-egy angol település.

Figyeljünk az idősekre!

Már ésszerűbb pontjai a minisztérium 39 oldalas javaslatcsomagjának, hogy ha valóban kánikula lesz a nyáron, akkor 11 és 3 között maradjunk az árnyékban, ebédre együnk zsíros, nehéz ételek helyett salátát és gyümölcsöt, továbbá tartsuk rajta a szemünket idős rokonainkon és szomszédjainkon, bírják-e a nagy meleget.

Anglia nincs hozzá szokva ahhoz, hogy akár egy teljes héten át, Uram bocsá', 27 fokos hőséget vészeljen át. Tény, hogy a rendkívüli kánikula szed halálos áldozatokat a brit idősek és betegek köréből - 2003-ban, amikor tíz napig volt folyamatosan 38 fok feletti a hőmérséklet, kétezren haltak meg.

Június és augusztus lesz nagyon meleg Nagy-Britanniában - jósolja a meteorológiai intézet, olykor 30 fokig is felszökhet a hőmérő higanyszála. Az előző két év esős nyarainak megismétlődésére ne számítson senki.

Egyelőre ott tartunk, hogy Angliában a hét végét most munkaszüneti napként követi majd ez a hétfő, tehát sokan készülnek kirándulásokra, kerti összejövetelekre. De a meteorológia hűvös időt jósol, záporokkal, zivatarokkal. A házak átmeszelésének javaslata tehát mintha kissé elhamarkodott lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×