eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Törökország: 44 áldozata van az esküvői leszámolásnak

Valószínűleg családi vérbosszú volt az a lövöldözés, amelyben egy délkelet-törökországi esküvőn hétfőn fegyveresek megöltek 44 embert. A biztonsági erők azóta nyolc személyt őrizetbe vettek a bűncselekménnyel kapcsolatban.

A korábbi jelentések még 45 ember haláláról szóltak, a halottak pontos számát most Besir Atalay török belügyminiszter közölte ankarai sajtóértekezletén, mielőtt két minisztertársával együtt elutazott volna a helyszínre. Elmondta azt is, hogy az áldozatok között hat gyerek és 16 nő volt. Életét vesztette a jegyespár és az imám is. Az áldozatokat kedden délután egymás mellett ásott sírokba temették el.

A családi dráma Mardin város körzetében történt, Bilgeköy faluban, ahol az eset után kijárási tilalmat rendeltek el. Álarcos fegyveresek este 21 óra tájban nyitottak tüzet a nagyjából 200 fős násznépre, de kézigránátokat is bevetettek a máészárlásban.

A helybeliek szerint a lövöldözés családok közötti leszámolás, vérbosszú volt. Az Anadolu Ajansi hírügynökség keddi jelentése szerint olyan család tagjai támadtak az ünnepi sokadalomra, amelynek egyik tagja megkérte a későbbi menyasszony kezét, de a leány szülei visszautasították.

Törökország délkeleti részén, ahol még érvényben vannak régről visszamaradt szokások, azt tartják, hogy a viták fegyverrel való rendezése törvényes eszköz a becsület védelme érdekében. Ezt a szokásjogot bírálta éles szavakkal a török kormányfő, amikor a parlamentben megemlékezett a bilkegöyi tragédia áldozatairól.

"Semmilyen szokás vagy erkölcs nem igazolhatja ezt a vérengzést - fogalmazott Recep Tayyip Erdogan Ankarában a törvényhozók előtt. - Ilyen fájdalmas árat kell fizetnünk azért, hogy egyes helyeken még mindig élnek régi szokások és hagyományok. Embertelen dolog, hogy (az elkövetők) gyermekeket és védtelen embereket mészároltak le". A miniszterelnök egyúttal lépéseket sürgetett a vidéki térségekben továbbélő mentalitás megváltoztatása érdekében.

A tragédiában az is közrejátszott, hogy a falu minden férfi lakosa tagja a helyi polgári védelemnek. Ez a szervezet a kurd gerillák esetleges akcióit hivatott meghiúsítani, ezért tagjai mind fegyvert viselhetnek.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×