eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nem kellenek Berlinnek a guantánamói foglyok

Legalább tíz guantánamói fogoly befogadását kérte a berlini kormánytól az amerikai igazságügyi miniszter. Az ügy éles vitát robbantott ki a német kormánykoalícióban, mert míg a szociáldemokrata külügyminiszter hajlik a kérés teljesítésére, a kereszténypárti belügyminiszternek komoly fenntartásai vannak.

A berlini törvényhozás kereszténypárti frakcióvezetője, Wolfgang Bosbach elutasította a washingtoni kormány kérését, és leszögezte, hogy a Guantánamóról szabaduló foglyok ügye kizárólag az amerikai hatóságokra tartozik.

A szociáldemokraták külügyi szakértője, Niels Annen viszont a befogadás mellett szállt síkra, és rámutatott arra, hogy ezáltal tevőlegesen is kifejezésre lehetne juttatni a Bush-kormányzattal szemben megnyilvánult német kifogásokat.

A foglyok befogadására irányuló kérést Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter terjesztette elő múlt heti berlini tárgyalásain. A német belügyminiszter, Wolfgang Schäuble már akkor fenntartással nyilatkozott a kérést illetően, a külügyminiszter, Frank Walter Steinmeier viszont azzal érvelt, hogy mivel Berlinben rendszeresen ostorozták az amerikaiakat a guantánamói börtön miatt, most, amikor küszöbön áll a foglyok elengedése, nem lehet elzárkózni azon személyek befogadása elöl, akik politikai okokból nem térhetnek vissza szülőföldjükre.

A Münchener Merkur című újság értesülése szerint Guantánamóban mintegy 20 ujgur fogoly vár szabadon bocsátására, de ők semmiképpen sem térhetnek vissza hazájukba, mert Kínában valószínűleg megtorlás várna rájuk. Mivel a nyugati világban a legtöbb ujgur, szám szerint több mint 500 a bajor fővárosban él, Washingtonban ezért gondoltak arra, hogy Németország befogadhatná őket.

Időközben a külföldiek beutazásában illetékes tartományi belügyminiszterek zöme is értetlenséggel nyilatkozott az amerikai kérésről, és pártállástól függetlenül úgy vélte, hogy a börtön fenntartásáért az Egyesült Államokat terheli a felelősség, így aztán a következményekkel is a washingtoni kormánynak megbirkóznia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×