eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

A kínaiak megoldása a gazdasági válságra: dohányozzunk többet!

Kínában a tartományi tisztségviselőket szinte kötelezik arra, hogy több cigarettát szívjanak, növelve így a dohányzásból származó adóbevételeket.

Hupej tartomány hivatalos rendelete szerint a helyi tisztségviselőknek meghatározott mennyiségű cigarettát kell szívniuk, és büntetés jár, ha nem sikerül betartani a rendeletet vagy éppen azon kapják őket, hogy a szomszédos tartományok márkáit szívják.

Összességében 230 ezer doboz, Hupejben gyártott cigaretta elfogyasztását rendelték el a tartományban. Még Hupej iskoláiban dolgozó tanároknak is előírták a cigarettakvótát, míg az egyik falunak azt az utasítást adták, hogy évi 400 kartonnal járuljon hozzá a cigarettafogyasztáshoz.

Egy helyi újság tudósítása szerint egy falubéli tanárnő arról számolt be, hogy bejelentés nélkül jöttek az iskolába ellenőrizni, milyen cigarettát szívnak a tanárok. Átnézték a hamutálakat és a szemetesesek, és ha nem a tartományban gyártott csikket találtak, büntetést szabtak ki.

A szigorú döntés célja, hogy helyi szinten növeljék az adóbevételeket, és megvédjék a tartományok gyártóit, Kína egészében ugyanis összesen száz gyártó verseng a dohányosok kegyeiért.

Kínában 350 millióan dohányoznak, és az egészségügyi statisztikák szerint évente közel egy millióan halnak meg dohányzás okozta betegség miatt. Bár a központi kormány komoly dohányzásellenes kampányt folytat, a cigaretta adójából jelentős bevételekre tesznek szert a tartományok.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×