eur:
388.31
usd:
360.81
bux:
68929.55
2024. május 9. csütörtök Gergely

Obama mexikói küldöttségének egyik tagja is vélhetően megfertőződött

A washingtoni Fehér Ház megerősítette, hogy a Barack Obama elnököt április közepén Mexikóba kísérő küldöttség egyik tagja is felkerült a világjárvánnyal fenyegető új influenzavírus valószínű fertőzöttjeinek listájára.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő egy (helyi idő szerint) csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium egyik alkalmazottja "influenzára emlékeztető tünetekkel" betegedett meg mexikói tartózkodásakor, s nem kizárt, hogy a fertőzést a családja is elkapta.

A meg nem nevezett férfi, aki Steven Chu energiaügyi miniszter mexikói programjának előkészítésével volt megbízva, a szóvivő szerint azóta újra munkába állhatott, családtagjai pedig, akik enyhe, illetve közepes tüneteket mutattak, azóta szintén felgyógyultak minden gyógyszerezés és kórházi kezelés nélkül.

A férfi április 13-án - Obama látogatásának kezdete előtt három nappal - érkezett Mexikóba, április 16-án részt vett az amerikai elnök mexikóvárosi munkavacsoráján, s még ugyanazon a napon gyengélkedni kezdett. Másnapra belázasodott, majd április 18-án visszatért az Egyesült Államokba.

A laborvizsgálatok utólag nem mutatták ki nála az új (A típusú H1N1 jelű) vírust, de a családját még további vizsgálatoknak vetik alá az amerikai járványügyi hatóságok.

"Külön rákérdeztek, hogy került-e két méternél közelebb az elnökhöz, amire nemmel válaszolt" - mondta el az elnöki szóvivő. Robert Gibbs hozzátette, hogy Steven Chu energiaügyi miniszter "sem tapasztalt semmilyen tünetet, s az orvosok szerint nincs szükség rá, hogy vizsgálatnak vessék alá".

Az Egyesült Államokban csütörtökön 109-ről 118-ra nőtt a bizonyosan H1N1-gyel fertőzött betegek száma, és már 15 államra terjedt ki a járvány - közölték az amerikai hatóságok.

Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után mérsékelt emelkedésben vannak, viszont az USA-ban csak vegyes mozgásokat látunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×