eur:
389.43
usd:
362.72
bux:
68666.94
2024. május 8. szerda Mihály

Sertésinfluenza: Európában is lesznek halálos áldozatok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerda éjszakai közlése szerint a világon eddig 148 beteg esetében bizonyosodott be, hogy a sertésinfluenza vírusától fertőződött meg, és ezen esetek közül nyolc volt halálos. A WHO a hatos fokozatú skálán 5-ös szintre emelte a H1N1 vírus okozta sertésinfluenza terjedése miatt a riasztást, az Európai Bizottság pedig bejelentette: a kontinens jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, de a várható világjárványnak azonban így is lesznek halálos áldozatai Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hatos fokozatú skálán 5-ös szintre emelte szerdán a H1N1 vírus okozta sertésinfluenza terjedése miatt a riasztást - közölte az Európai Bizottság és Margaret Chan, az ENSZ szakosított szervezetének főigazgatója, aki hangsúlyozta: küszöbön áll a világjárvány, és minden országnak életbe kell léptetnie a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos terveit.

Az 5-ös riasztási fokozatot a WHO akkor rendeli el, amikor a betegség ugyannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. Azt jelzi, hogy küszöbön áll egy világjárvány és igen kevés idő van a felkészülésre.

A szervezet közlése szerint szerda estig a világon 148 beteg esetében bizonyosodott be, hogy a sertésinfluenza vírusától fertőződött meg, és ezen esetek közül nyolc volt halálos. A 148 esetből 91 egyesült államokbeli, 26 mexikói. A nyolc halálos áldozat közül egy az Egyesült Államokban hunyt el, a többiek Mexikóban.

Svájcban is van egy igazoltan sertésinfluenzás eset az illetőt ápoló kórház csütörtök hajnali bejelentése szerint. Peruban is bebizonyosodott egy betegről, hogy sertésinfluenzás. Lima betiltott minden Mexikóból érkező légi járatot. Az ecuadori kormány bejelentette, hogy rendkívüli állapotot vezettek be két hónapra a dél-amerikai országban a sertésinfluenza veszélye miatt. Ecuadorban két betegséggyanús eset van.

Az Európai Bizottság szerint a kontinens jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, a várható világjárványnak azonban így is lesznek halálos áldozatai Európában. "Nem az a kérdés, hogy halnak-e meg majd emberek, hanem inkább az, hogy hányan, százas, ezres vagy tízezres nagyságrendben" - jelentette ki Robert Madelin, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója egy szerda esti interjújában.

"Nem tudjuk, hogy mekkora lesz a járvány, de Európa jobban fel van rá készülve, mint bármilyen más korábbi járványra" - tette hozzá.

Az Európai Bizottság az uniós egészségügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán nem tesz olyan javaslatot, hogy függesszék fel a Mexikóba és az Egyesült Államokba irányuló légi járatokat, hanem amellett van, hogy inkább intsék nagyobb óvatosságra az ezekbe az országokba utazókat - közölte a főigazgató. A sertésinfluenza elleni oltóanyag száz napon belül rendelkezésre állhat Európában - tette hozzá.

Roselyne Bachelot francia egészségügyi miniszter szerdán közölte: Franciaország a csütörtöki tanácskozáson kérni fogja az Európai Uniót, hogy függessze fel a Mexikóba irányuló légi járatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×