eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Öten versengenek a NAÜ főigazgatójának tisztségéért

Öten indulnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatói tisztségéért - értesült egy osztrák lap a bécsi székhelyű szervezet köreiből.

Ismét az aspiránsok között van az a két diplomata - Japán, illetve a Dél-afrikai Köztársaság jelöltje -, akikről az előző, sikertelen szavazási körben nem tudott megállapodni a NAÜ kormányzótanácsa. Rajtuk kívül Spanyolország, Belgium és Szlovénia nevezett egy-egy diplomatát - írta a Der Standard.

Korábban az ügynökséghez közel álló források úgy nyilatkoztak, hogy a lehetséges új jelöltek között lehet Tóth Tibor magyar diplomata is, a nukleáris fegyverkísérletek teljes tilalmáról rendelkező Átfogó Atomcsendszerződés Szervezete (CTBTO) előkészítő bizottságának elnöke is.

Belgium az Areva francia energiaipari vállalat alelnökét, Jean-Pol Poncelet-t jelölte. A másik két pályázó Ernest Petric, Szlovénia volt bécsi nagykövete, jelenlegi alkotmánybíró és a spanyol Luis Echavárri, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nukleáris ügynökségének (NEA) vezetője.

Márciusban sem a gazdag országok által támogatott, esélyesebbnek tartott japán Amano Jukija, sem a fejlődő országokat maga mögött tudó dél-afrikai Abdul Samad Minty nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást a 35 tagú kormányzótanácsban. Diplomáciai források szerint az új nevezési körben részt vevők közül még nehezebb lesz jelöltet választani, mint az előző alkalommal volt.

Novemberben jár le a jelenlegi főigazgató, Mohammed el-Baradei harmadik négyéves mandátuma. Az egyiptomi diplomata nem akarja ismét jelöltetni magát. A zökkenőmentes váltás érdekében a kormányzótanács júniusig szeretné kiválasztani azt, akinek a nevét szeptemberben beterjesztheti jóváhagyásra a NAÜ közgyűlése elé.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×