eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Balul sikerült nászút: mindketten elkapták a sertésinfluenzát

Sertésinfluenzában betegedett meg mexikói nászútja során egy skót házaspár. Visszaérkezésük óta több ismerősükkel érintkeztek, akik közül most heten állnak kivizsgálás alatt, mert influenzás tünetekre panaszkodnak.

Ian és Dawn Askham a mexikói Cancún üdülőhelyen ünnepelte egybekelését, de a nászút balul ütött ki, mert mindketten megfertőződtek sertésinfluenzával. A brit külügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy mindenki jól gondolja meg, vállalkozik-e mexikói turistaútra.

A figyelmeztetés tartalmaz néhány különös mondatot is, például azt, hogy aki Mexikóban jár, az kerülje a tömeget és tartson távolságot az emberektől. Ez eléggé betarthatatlan.

A skót házaspárt kórházban kezelik, állapotuk javul. A fiatalok a múlt hét keddjén tértek vissza, azóta számos ismerősükkel találkoztak, akik közül heten úgy érzik, hogy talán megkapták a sertésinfluenzát. Most vizsgálják őket.

Bíztató tény, hogy azokon az európaiakon, akik mexikói tartózkodásuk során megfertőződtek, a sertésinfluenzának csak gyenge szimptómái jelentkeztek, a gyógyszeres kezelésre valamennyien jól reagálnak.

Az is jó hír, hogy a mexikói járvány nem terjedt ki a népszerű üdülőhelyekre. Biztos, ami biztos: a brit Thomson utazási iroda lefújta két különjáratát Cancúnba. Az elhatározás hirtelen született, és a csalódott jegytulajdonosoknak meg kellett megmagyarázni a manchesteri repülőtéren, hogy saját érdekük, hogy most nem utazzanak Mexikóba.

A vírus cseppfertőzéssel terjed, bárki könnyen megkaphatja, ezért hord a mexikói lakosság java része védőmaszkot. De a mexikói járvány elsősorban ott ütötte fel a fejét, ahol nincsenek megfelelő tisztálkodási lehetőségek.

Akárcsak a madárinfluenza járvány idején, most is erőteljes a védekezés, nincs ok túlzott ijedelemre. Ám Skóciában az utóbbi napok során sokan jelentettek beteget, és azzal az indoklással nem mentek el dolgozni, hogy úgy érzik, talán sertésinfluenzában betegedtek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×