eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A fegyverkereskedelmet nem érinti a válság

Németország gazdasági életének egyik pillére a kivitel. A német áruk között kiváltképpen keresettek a fegyverek - legalábbis ez derül ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) most nyilvánosságra hozott tanulmányából. Vagyis a fegyverexport terén Németország felzárkózott az Egyesült Államok és Oroszország mögé.

A stockholmi kutatóintézet felmérése szerint az elmúlt öt évben átlagosan 21 százalékkal nőtt a fegyverek külföldre történő eladása. A német cégeknek azonban sikerült ezt az átlagot alaposan túllépniük, ugyanis közel 70 százalékkal növelték a kivitelüket, és így 8,7 milliárd euró bevételre tettek szert.

A német vállalatok elsősorban Törökországgal, Dél-Afrikával és Görögországgal üzleteltek. Kiváltképpen a Leopárd típusú páncélosok legújabb kiadásai iránt mutatkozott óriási kereslet. Ezeket a páncélosokat a Kraus Maffei cég forgalmazza, a lőszert a Rheinmetall készíti, a fregattokat, korvetteket és tengeralattjárókat az immár évszázados múltra visszatekintő ThyssenKrupp konszern gyártja.

A világon eladott fegyver, illetve hadianyag zöme az Egyesült Államokból származik, míg a második helyen már évek óta Oroszország áll. Németországban ugyan szigorú feltételekhez kötik a fegyverexportot, ennek ellenére a cégeknek sikerült az ezredforduló idején a harmadik helyre feltornászniuk magukat.

A SIPRI 1950 óta követi a globális fegyverpiacot. Mivel a hadianyag-kereskedelem a konfliktusok kirobbanása és elsimítása nyomán erősen ingadozik, a svéd kutatóintézet ötéves periódusokra lebontva elemzi a globális piacot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×