eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Marxot és Engelst kiköltöztetik az Alexanderplatzról

Hamarosan szegényebb lesz Berlin egyik idegenforgalmi központja, az Alexanderplatz és környéke.

Félreértés ne essék, nem a világhírű televíziós tornyot, az immár egyesült Berlin egyik szimbólumának számító híres Fernsehturmot költöztetik el, Marxot és Engelst telepítik ki könyörtelenül a torony előtti térről.

Karl Marx és Friedrich Engels hatalmas bronzszobra - Ludwig Engelhard alkotása - még az egykori NDK-s időkben, 1986-ban került a térre, s az újraegyesülés után a német hatóságok úgy döntöttek: az ülő Marxot és az álló Engelst egyfajta történelmi mementóként érintetlenül a korábbi helyszínen hagyják.

A döntés helyességét bizonyította, hogy az elmúlt években a szoborcsoport a tévétoronyhoz ellátogató külföldi és német turisták egyik legkedveltebb látványossága, s a gyermekek kedvelt "mászókája" volt.

Különösen a nők, de a férfiak is előszeretettel fényképeztették magukat a kommunista kiáltvány szerzőinek társaságában, úgyhogy Marx és Engels hozzánőtt a toronyhoz és a térhez.

Most azonban fordult a kocka, de a hatóságok nem politikai szempontok miatt szánták el magukat a munkásmozgalom két fő teoretikusának elköltöztetésére. Berlini értesülések szerint a döntésnek ennél jóval "prózaibb" okai vannak. Mégpedig az, hogy a közvetlen környéken kezdődő építkezés, s a tervezett földalatti-megálló miatt Marxnak és Engelsnek a megszokott helyszínen immár nincs helye.

A sajtó szerint a szobor már csak néhány hétig vagy hónapig "vigyázza" a televíziós tornyot, s azután búcsút mond a térnek. Egyelőre nem dőlt el, hogy Karl Marxot hová ültetik, illetve Friedrich Engelst hová állítják majd, mint ahogy az sem, hogy az építkezés befejeződése után a szobor visszakerül-e az Alexanderplatz, s a torony közvetlen közelébe. A beruházók állítólag az amúgy meglehetősen üres térre "csodákat" terveznek, s immár egyáltalán nem biztos, hogy Marx és Engels belefér elképzelésükbe.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×