eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egészségügyi szükségállapot az Egyesült Államokban

A sertésinfluenza most felbukkant, embereket megfertőző új vírusa tovább fejlődhet, és még sokkal veszélyesebbé válhat - figyelmeztetett vasárnap Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO.

Nagyon valószínű, hogy a vírus fejlődik. Márpedig amikor a vírusok fejlődnek, nyilvánvaló, hogy még sokkal veszélyesebbekké válhatnak a lakosságra nézve" - nyilatkozott egy sajtóértekezleten Fukuda Keidzsi, a WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese.

Mint mondta, a jelenlegi "súlyos helyzetben" azért pozitívum, hogy a különböző országok - a madárinfluenzának köszönhetően - ma sokkal jobban felkészültek egy esetleges világméretű járványra, mint korábban. Sokan közülük jelentős Tamiflu-készleteket halmoztak fel, márpedig ezt a vírusellenes gyógyszert a sertésinfluenza ellen is hatékonynak tartják.

Nagyfokú óvatosságot javasol a Mexikóba utazóknak a magyar külügyminisztérium a közép-amerikai országban kialakult közegészségügyi helyzet miatt - mondta Szelestey Lajos szóvivő.

Hozzátette, hogy a tárca folyamatosan figyeli a fejleményeket, és szükség esetén újabb figyelmeztetést ad ki. Emlékeztetett arra, hogy a sertésinfluenza miatt Mexikóban az összes tömegrendezvényt lemondták, nincs oktatás, még az adóbevallások határidejét is kitolták.

Szelestey Lajos hozzáfűzte: mexikói források szerint két gyógyszer segít leküzdeni a betegséget, az egyik a Tamiflu, a másik a Relenza.

A mexikói hatóságok legfrissebb adatai szerint alapos a gyanú, hogy április 13. óta 103 ember halt meg az eddig ismeretlen vírusváltozat okozta megbetegedésben, 20 esetben pedig teljesen biztos, hogy ez volt a halál oka. További 1324 embert vettek vagy tartanak még mindig orvosi ellenőrzés alatt. A fertőzés minden esetben emberről emberre terjedt.

Sertésinfluenza fertőzött meg nyolc New York-i diákot - jelentette be az amerikai város polgármesteri hivatala. Queens városnegyed egyik előkészítő iskolájában - csütörtök óta mintegy száz diák panaszkodott influenzaszerű tünetekre. Ezt követően a New York-i hatóságok nyolc "valószínű" sertésinfluenzás esetről beszéltek. A levett mintákat elküldték ellenőrzésre, s mint Michael Bloomberg, a város polgármestere bejelentette, az amerikai járványügyi központ megerősítette, hogy valóban erről van szó.

A New York-iakkal együtt eddig húsz sertésinfluenzás esetet erősítettek meg az Egyesült Államokban. Richard Besser, az országos betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) ügyvezető igazgatója egy fehér házi sajtótájékoztatón - Bloomberghez hasonlóan - azt hangoztatta, hogy mindegyik eset enyhe.Mindenesetre egészségügyi szükségállapotot rendeltek el vasárnap az Egyesült Államokban a sertésinfluenza miatt - közölte Janet Napolitano belbiztonsági miniszter. Fehér házi sajtótájékoztatóján a miniszter kijelentette: nem fogják vizsgálni, hogy a Mexikóból repülőgépen érkező utasok fertőzöttek-e a sertésinfluenza-vírussal. "Pillanatnyilag nem gondoljuk, hogy a tények indokolnák a Mexikóból érkezők aktívabb ellenőrzését vagy szűrését" - mondta.

Az amerikai tisztviselők megkérdezik az utasokat betegségükről, ha a sertésinfluenzától érintett térségből érkeznek. Nem fogják megakadályozni belépésüket az Egyesült Államok területére, de további vizsgálatra utalhatják őket - tájékoztatott Napolitano, aki "passzív felügyeletnek" nevezte az intézkedést.

Európában még nem fordult elő olyan sertésinfluenza-eset, amilyen Mexikóban eddig 81 ember halálát okozta, az Egyesült Államokban pedig többeket megbetegített - közölte vasárnap az Európai Bizottság. (Spanyolországban három ember megfigyelés alá helyeztek.)

Nemzetközi szakértői tanácskozást tartanak kedden Genfben, amelynek résztvevői tanácsot adnak majd az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), hogy emelje-e a Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző indexet - közölte egy WHO-szóvivő.

A jelenlegi mutató hármas szintet jelez a hatfokú skálán, ahol az 1 az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6 pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre. Az új, A/H1N1 jelzésű vírustörzs, amely a madár-, a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja, eddig 81 ember halálát okozta Mexikóban, és mintegy tucatnyi ember megfertőződését az Egyesült Államokban.

Spanyolországban három embert helyeztek orvosi megfigyelés alá, akik nemrég Mexikóban jártak, és néhány napja a kór tüneteit mutatják. A hatóságok óvatosságra intik a Mexikóba indulókat, és azt tanácsolják az oda készülőknek, hogy tájékozódjanak a járvány alakulásáról.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×