eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

273 tengerész van a szomáliai kalózok fogságában

Szomáliai kalózok hatalmukba kerítettek egy jemeni olajszállító hajót Jemen partjai közelében - közölte vasárnap egy szanaai illetékes, hozzátéve, hogy két kalóz meghalt a parti őrséggel lezajlott összetűzésben.

"Két kalóz meghalt, három megsebesült" - adta hírül az illetékes a jemeni védelmi minisztérium honlapján, megjegyezve, hogy a parti őrség két tagja is megsebesült. Mint mondta, az ádeni finomító hajója a támadáskor már visszatérőben volt üresen, miután szállítmányát kirakta a keleti Mohra városában.

Ezzel körülbelül egy időben érkezett hír arról, hogy legénységével együtt kiszabadult szomáliai kalózok fogságából egy kis ellátóhajó, a Sea Princess II, amelyet jemeni hajózási cég bérelt.

"A Sea Priness II és 15 főnyi legénysége, köztük nyolc indiai és két jemeni szabad. Reggel az utolsó kalózok is távoztak, a hajó pedig a legénységgel (az északkelet-szomáliai) Bosasso kikötőjébe indul" - közölte az Ecoterra International nevű, kenyai bázisú nem kormányzati szervezet, amely figyelemmel kíséri a Szomáliához közeli vizeken zajló kalóztevékenységet.

Január 3-án foglalták el a kalózok a hajót, amely 2000 tonna üzemanyaggal a jemeni Szokotra szigete felé tartott. A Saint Vincent-i lobogó alatt közlekedő vízi jármű három - jemeni és szomáli - üzletember tulajdona.

Összesen 16 hajó és 273 tengerész van jelenleg szomáliai kalózok kezén, akik váltságdíj-tárgyalásokat folytatnak a tulajdonosokkal, illetve üzemeltetőkkel.

Tizenöttől húsz évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek a Szomália északnyugati részén fekvő félautonóm Puntland tartományban kilenc szomáliai kalózt - közölték vasárnap hivatalos forrásból. "Heten kaptak 15 évi és ketten húszévi börtönt" - pontosított az AFP hírügynökségnek egy rendőr, aki jelen volt a bírósági tárgyaláson Puntland fő kikötőjében, Berberában.

A vádlottakat április 18-án fogta el egy holland hadihajó, amely az Ádeni-öbölben járőrözött a kalózkodás elleni NATO-misszió keretében. Tizenhat jemeni halász nyerte vissza akkor a szabadságát.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×