eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Adócsökkentés a franciáknál: nagy bevételről mond le az állam

A gazdasági válságra való tekintettel a Fillon-kormány idén csökkenti a legalacsonyabb jövedelmű franciák jövedelemadóját. Az intézkedés hatmillió embert érint, az állam 1,1 milliárd eurós bevételről mond le. Ezt nem próbálják meg a gazdagabb rétegek megadóztatásával pótolni, de megpróbálják elérni, hogy az adóparadicsomokban bejegyzett cégek törvényessé tegyék helyzetüket.

A gazdasági válságra való tekintettel a Fillon-kormány jelentősen csökkenti a francia alsó középosztály jövedelemadóját. Az intézkedés hatmillió embert érint, és az állam 1,1 milliárd eurónyi, közel 330 milliárd forintnak megfelelő bevételről mond le.

A pénzügyminiszter által hétfőn bejelentett adócsökkentés a 2008-as jövedelmekre vonatkozik, és a jövedelemadó két alsó sávjába eső adófizetőket érinti, akiknek idén az eredetihez képest kétharmaddal kevesebb adót kell befizetniük. A pénzügyi tárca számításai szerint az 5,5 százalékos adósávba tartozók, akiknek a tavalyi éves jövedelmük 5800 és 11600 euró, azaz 1,7 és 3,5 millió forint között alakult, átlagosan kétszáz eurót takarítanak meg, a következő, 14 százalékos adósávba tartozók egy része pedig százharmincat.

Egyedi esetekre lebontva a számok természetesen lényegesen különböznek. Egy, az 5,5 százalékos adósávba eső egykeresős, egygyermekes család esetében például az adócsökkentés mértéke - a pénzügyi tárca szerint - közel 530 eurót, azaz több mint 150 ezer forintot tesz ki. Ráadásul a kormány azt is bevállalja, hogy a családok által befizetett, kétharmaddal csökkentett adó összege - amúgy a hatályos törvényeknek megfelelően - automatikusan "jelentős jövedelemváltozásnak" minősüljön, ami az érintetteket különböző állami juttatásokra, például az ezer eurót is meghaladó, úgynevezett munkábaállási prémiumra is jogosulttá teszi.

A legújabb, az alacsony jövedelműeket segítő intézkedéseket egyébként még maga Nicolas Sarkozy ígérte meg egy február eleji tévéinterjúban. Az államfő akkor azt mondta, nemcsak a legszegényebbek, hanem az alsó középosztály támogatására is intézkedéstervet akar kidolgozni, mert mint fogalmazott, ez utóbbi réteg éppen annyit keres, hogy meg tud belőle élni, de beleesik a jövedelemadó alsó sávjába, ami sokszor ellehetetleníti az életét.

A kieső 1,1 milliárd eurót a kormány nem szándékozik ugyan a gazdagok további megadóztatásából pótolni, ám a pénzügyminiszter bejelentette: a tárcánál külön fiókot hoznak létre azok számára, akik pénzüket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet úgynevezett szürkelistáján lévő valamelyik adóparadicsomban tartják, és helyzetüket szeretnék törvényessé tenni. Eric Woerth azt mondta: az érintett francia állampolgárok az önkéntes jelentkezéssel, melynek egyelőre nincs végső határideje, elkerülhetik a büntetőfeljelentést, hiszen a G20-ak április eleji londoni tanácskozása óta pénzük hollétét immár nem védi a bankitok, és egy pénzügyminiszteri alkalmazottal személyesen tárgyalhatnak a mindenképpen kiszabandó büntetőkamat kifizetésének mértékéről és módjáról.

A tárca ezzel egyidőben a magas adózás elől külföldre települt francia állampolgárok hazatérését is elő akarja segíteni. Esetükben nincs szó szankciókról, az állam - a pénzügyminiszter szavai szerint - abban érdekelt, hogy számukra a jelenleginél "átláthatóbb és biztonságosabb" pénzügyi és adózási feltételeket biztosítson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×