eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Önmérsékletet kér a vállalatvezetőktől az államfő

Több mint egy órás beszédben magyarázta a kormány újabb, a gazdasági válság kezelésére irányuló erőfeszítéseit a francia államfő kedden. Nicolas Sarkozy több új intézkedést is bejelentett, egyebek mellett az úgynevezett újra-iparosítási biztosok kinevezését, akik komoly állami eszközökkel, rugalmasan tudnak majd közvetlenül beavatkozni az iparral kapcsolatos ügyekbe.

A Párizstól északra, mintegy 170 km-re fekvő, a gazdasági válság által különösen megviselt Saint-Quentin kisvárosban megtartott, meglehetősen kampányízű beszédében Nicolas Sarkozy hitet tett a kapitalizmus mellett, hangsúlyozva, hogy ellenez minden, a társadalom egyenlősítésére tett törekvést, mivel az csírájában fojtaná el a szabad kezdeményezést és a kockázatvállalási kedvet.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a vállalkozás szabadsága felelősséggel jár. "Teljesen természetes, hogy amikor egy cég jól működik, vezetői prémiumban részesüljenek, de felelőtlenség, sőt tisztességtelen, hogy veszteség esetén is járjon a jutalom" - fogalmazott az államfő, utalva az elmúlt napokban a közvéleményt sokkoló vezetői juttatásokkal kapcsolatos ügyekre.

Amint arról az InfoRádióban beszámoltunk a múlt hét végén a Fillon-kormány erőteljes nyomására volt szükség, hogy az állami segítségben részesülő Société Générale bank négy csúcsvezetője lemondjon a tavalyi eredmények után megítélt részvényopciójáról, hétfő óta pedig az egyik legnagyobb, közvetett módon ugyancsak állami támogatást élvező autóalkatrész gyártó vállalat elbocsájtott csúcsvezetőjének 3,2 millió eurós, közel egy milliárd forintnak megfelelő végkielégítése borzolja a kedélyeket.

Nicolas Sarkozy bejelentette: immár nem csak azt kéri a tulajdonosoktól és a cégvezetőktől, hogy gyakoroljanak nagyobb önmérsékletet béreik és juttatásaik ügyében, hanem azt is, hogy a jövőben igazságosabb módon osszák el cégük nyereségét.

Egyharmados szabály

Ez konkrétan az államfő által korábban már szorgalmazott egyharmados szabály elfogadását jelentené, vagyis a tulajdonos csak a profit egyharmadát vehetné ki, egyharmadot az alkalmazottaknak kellene adnia, egyharmadot pedig automatikusan vissza kellene forgatnia a vállalatba. Nicolas Sarkozy júniusig adott haladékot arra, hogy a tulajdonosi szervezetek és az érdekvédők ez ügyben megegyezzenek, és ha ez nem sikerült, úgy októberre törvényt ígért a kérdés szabályozására.

A köztársasági elnök fontosnak és eredményesnek nevezte a válság kezelésére tett eddigi kormányzati intézkedéseket és azt mondta, az állam továbbra is jelentős szerepet kíván vállalni a munkahelyek megőrzésében. E célra a kormány rövidesen úgynevezett "újraiparosítási biztosokat" fog kinevezni, akik "komoly állami eszközökkel" egyedi ügyekbe - például egy adott cég megmentésébe, átszervezésébe vagy éppen alapításába - tudnak majd rugalmas és célzott módon beavatkozni.

Nicolas Sarkozy azt is bejelentette, hogy az iskolákból, egyetemekről frissen kikerültek munkába állásának elősegítésére a kormány április 15-ére külön cselekvési tervet dolgoz ki. Ezzel párhuzamosan szigorúbb fellépést ígért az utóbbi hónapokban egyre súlyosabbá váló fiatalkori bűnözéssel szemben. A kormány tervei szerint önmagában már az is börtönbüntetéssel járhat, ha valaki egy bűnöző bandának a tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×