eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A szovjet elnyomásra emlékeztek Észt- és Lettországban

Lettek és észtek százai emlékeztek meg szerdán a hatvan évvel ezelőtt szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt polgártársaikról.

1949. március 25., a tömeges deportálások kezdetének napja mélyen bevésődött a balti népek kollektív emlékezetébe. Észtek, lettek és litvánok tízezreit hurcolták el a szovjet hatóságok Szibériába az 1949-es razziák során.

Moszkva megegyezett 1939-ben Németországgal, hogy megszállja a balti államokat. A Vörös Hadsereg 1940 júniusában elözönlötte a három kis országot, de a Szovjetunió elleni 1941-es német támadás során kiszorult a térségből. Három év német megszállás után visszatértek a szovjetek, és megtorló akciókat hajtottak végre, mert a balti államokban sokan harcoltak a szovjet haderő ellen.

Erről beszélni vagy írni szigorúan tilos volt a szovjet időkben. Moszkva sohasem ismerte el hivatalosan, hogy bűnöket követett el a Szovjetunióba bekebelezett Lettországban, Észtországban és Litvániában.

A rigai szabadságemlékmű körül összegyűlt tömeg virágokat helyezett el szerdán a Szibériába deportált több mint 42 ezer lett férfi, nő és gyermek emlékére. Valdis Zatlers lett elnök mondott beszédet a főváros központjában emelt, 42 méter magas emlékmű előtt.

Az észt főváros, Tallinn központjában szovjet munkatáborok túlélőinek százai gyűltek egybe egy emlékmű körül. Ott is az államfő, Toomas Hendrik Ilves mondott beszédet.

Litvániában csütörtökre emlékkonferenciát terveznek, ahol egy dokumentumfilmet is bemutatnak a drámai eseménysorozatról.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×