eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A magyarkérdés döntheti el a szlovák elnökválasztást

A szlovák sajtó és politológusok szerint az államfőválasztás első fordulójának legnagyobb meglepetése az ellenzék jelöltjének jó szereplése. Iveta Radièovának komoly esélyei vannak, hogy a második fordulóban legyőzze a jelenlegi elnököt. Tartani kell azonban attól, hogy a magyarok a választási kampány fő témájává válhatnak - véli az egyik napilap.

A pozsonyi Sme napilap főszerkesztője a választásokkal foglalkozó jegyzetének azt az egyszerű címet adta, hogy Magyarok... A szerző szerint "az államfőnek az egész ország államfőjének kellene lennie". Ám alig néhány órával az első forduló után világos, hogy a második fordulóban nem csupán a kormánykoalíció és az ellenzék, a kommunista-meèiari múlt és a tisztességes jövő között kell választani.

A cikkíró úgy látja, hogy az új szlovák köztársasági elnökről a gyűlölet dönt majd. "Ivan Ga¹paroviè és szövetségesei nem is titkolják, hogy a magyar választópolgárok számukra a rosszat jelentik, ezért nem kerülhet be az államfői székbe az a jelölt, aki a polgárok e tízszázaléknyi csoportjának szavazatait elnyeri. A voksolás kimenetele a szlovákiai magyarokkal szembeni gyűlöleten fog múlni" - olvasható az írásban.

A szerző emlékeztet arra, hogy a szlovákiai magyar kisebbség tagjait már régóta olyan választópolgároknak kell tekinteni, akik tisztességesek, megtartják szavuka, és felelősségteljesen döntenek. "A magyar voksok segíthetnek Iveta Radièovának, hogy még jobban lefaragjon Ivan Ga¹paroviè már amúgy is megfogyatkozott előnyéből.

A magyarok azonban a választási kampány fő témájává is válhatnak. Slota, Èaploviè, Kaliòák és Ga¹paroviè táborának további tagjai közvetve úgy beszélnek róluk, mint radikálisokról, nacionalistákról, rossz szlovák állampolgárokról" - jegyzi meg a jegyzetíró, majd rámutat: ezek az emberek Iveta Radièová legnagyobb hibájának tekintik, hogy elfogadja a magyar nemzeti kisebbség támogatását is.

"A szlovák köztársasági elnöknek szüksége van a magyarokra. Ga¹paroviènak azért, hogy ijesztgethessen velük, Radièovának pedig azért, hogy az ő államfőjük is lehessen" - zárja jegyzetét a pozsonyi Sme főszerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×