eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Obama beiktatása: felfüggesztett rendeletek és kihallgatások

Barack Obama új amerikai elnök kormányzata felfüggesztette elődje utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit - jelentette be kedden a washingtoni Fehér Ház. Felfüggesztették a terroristagyanús személyek kihallgatását is a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton az elnök beiktatásának napján.

Rahm Emanuel kabinetfőnök emlékeztetőben utasította a szövetségi intézményeket és az elnöki hivatal osztályait, hogy egyelőre ne hajtsák végre a hivatalából kedden távozott George Bush elnök kormányának utolsó, még nem jogerős rendelkezéseit. A felfüggesztésnek az a célja, hogy az új kormányzat jogi és politikai szempontból is megvizsgálja az említett rendeleteket.

Ez az első - ráadásul már Obama beiktatásának napján hozott - intézkedés, amellyel a demokrata párti új elnök hivatalos formában megkérdőjelezi republikánus párti elődjének politikáját. Obama ezt a jövőben várhatóan sokkal látványosabb módon teszi majd meg.

A hivatalba lépő új amerikai elnökök rendszerint felülvizsgálják elődjeik utolsó intézkedéseit, hogy késleltessék a távozó elnök által az elnökválasztás és az új államfő beiktatása között hozott - sokszor vitatott - rendeletek végrehajtását. Obama elődjei közül a demokrata párti Bill Clinton, valamint George Bush és szintén elnök apja, idősebb George Bush is nagy számban írt alá megbízatása utolsó hónapjaiban ilyen rendeleteket.

A Fehér Házból kedden távozott George Bush vitatott intézkedései közé sorolják azokat, amelyek nemzeti parkokban engedélyezik a ruha alatti fegyverviselést, vagy megfosztják az egészségügyi intézményeket szövetségi pénzügyi források igénybe vételétől, ha hátrányosan megkülönböztetnek olyan orvosokat és nővéreket, akik nem hajlandóak művi terhesség megszakítást végezni, vagy pácienseiknek vallási meggyőződésből nem adnak fogamzásgátló szereket.

Felfüggesztették a terroristagyanús személyek kihallgatását is a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton kedden. A börtöntábor ügyésze nem sokkal a beiktatási ünnepség kezdete előtt adta ki arra vonatkozó utasítását, hogy az Obama-kormányzat újabb intézkedéséig függesszék fel a tanúkihallgatásokat.

Obama már többször jelezte, hogy be kívánja zárni a Kuba szigetén lévő, emberi jogi szervezetek által sokat bírált tábort. A létesítményben a terrorizmus elleni hadjárat keretében Afganisztánban elfogott gyanús személyeket tartják fogva. A jogvédők azért bírálták az Egyesült Államokat, mert az őrizetesek vádemelés nélkül évekig raboskodnak a táborban.

Az új amerikai kormánynak a börtöntábor bezárása esetén a foglyok sorsáról is döntenie kell majd.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×