eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Negyedik napja tartanak a zavargások Görögországban

Negyedik napja tartanak a zavargások Athénban. A kormányellenes tüntetők az után vonultak az utcára, hogy egy rendőr lelőtt egy 15 éves fiút a görög fővárosban. A demonstrálókhoz csatlakoztak ugyanakkor anarchista fiatalok, kormányellenes tüntetők és antiglobalisták is. Elemzők szerint a fiú halála volt a szikra, és most a felszínre tör minden.

Szerda virradóra folytatódtak az immár negyedik napja tartó zavargások a görög fővárosban. Egy postahivatalt, egy bankfiókot és egy idegenforgalmi irodát is megrongáltak a tüntetők hajnalban, és kisebb összecsapás alakult ki a rendőrökkel.

Görögországban már több hónapja általános az elégedetlenség, elsősorban a kedvezőtlen gazdasági kilátások és az elmúlt évek politikai botrányai miatt. Az utolsó cseppet viszont annak a 15 éves fiúnak a halála jelentette, aki társaival együtt szombaton rendőrökre támadt, mire az egyik járőr lelőtte.

Azóta káosz van Athén utcáin, a tüntetők már többször összecsaptak a rendőrökkel, és mivel az elégedetlenkedők egy része nemcsak kormány- és gazdasági reformellenes, hanem antiglobalista is, így a demonstrálók vállalatok székházait, szállodákat és nagyobb üzleteket is felgyújtottak.

Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök a fiú halála után nem fogadta el a belügyminiszter lemondását, és egyelőre ő maga sem távozik. "Mind felelősek vagyunk. Elsősorban a kormány, de a pártok, az utcára vonuló fiatalok, a hatóságok és az egész társadalom is. Sajnos szélsőséges elemek kihasználták ezt a szomorú eseményt egy hamis célt hangoztatva. Ami történik, az puszta erőszak" - jelentette ki.

A kormányfőt több fronton is támadják. A tüntetők mellett Karamanlisz legnagyobb riválisa, az ellenzéki vezető, Jeórjiosz Papandreu is előrehozott választásokat követel, ráadásul a szakszervezetek is általános sztrájkot hirdettek szerdára, amit a kormányfő kérése ellenére nem halasztottak el.

A 15 éves Alexandrosz Grigolopuloszt kedden hatezer fős tömeg kíséretében eltemették, minek nyomán újabb utcai harcok robbantak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×