eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az európaiak közösen keresik a kiutat a válságból

Berlinben némi megkönnyebbüléssel fogadták a pénzügyi segélyprogram washingtoni jóváhagyását. Noha a külügyminiszter a hét elején még a szabadversennyel ellenkező lépésnek minősítette az amerikai csomagtervet, ma már Berlinben is úgy látják, hogy komoly szerepet játszhat a világméretűvé dagadt válság megoldásában.

Miután az ír kormány is hasonló csomagterv mellett foglalt állást, és Párizsban is fontolóra vették pénzügyi segélyprogram kidolgozását, nem lehet kizárni, hogy a berlini koalíció sem zárkózik el az elképzelés elöl.

Elsőként a Deutsche Bank elnöke, Josef Ackermann szállt síkra amerikai példára kidolgozandó állami segélyterv mellett. A Hypo-Real Estate megmentésére hozott 35 milliárd euró hitel is ebben az irányba mutatott, de időközben gazdasági szakértők, élükön a mannheimi egyetem közgazdász professzorával, felteszik a kérdést: az átlag polgár miért feleljen adója révén a nagybankok elhibázott döntéseiért?

A kancellár ugyan még nem tette le a garast ebben a kérdésben, de hangsúlyozta, hogy mielőbb gondoskodni kell olyan ellenőrző mechanizmusok megvalósításáról, amelyek lehetővé teszik a milliárdos tételek befektetésének pontos követését, illetve időben meghúzzák a vészféket, ha az összegek veszélybe kerülnek.

Az állami segélyfolyósítás hívei és ellenzői közti érvelést alighanem Berlinben is nemzetközi szinten fogják eldönteni, erre utal az is, hogy a G-7 európai tagállamai - Francia- és Olaszország, Nagy-Britannia és Németország - vezetői a hét végén összeülnek, hogy kiutat keressenek a pénzügyi válságból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×