eur:
386.77
usd:
358.24
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Riasztó gyorsasággal terjed a tbc

Dél-Afrikában riasztó gyorsasággal terjed a tuberkulózis legsúlyosabb, szélsőségesen gyógyszer-rezisztens változata - írta egy johannesburgi lap. A Sunday Times egy friss felmérésre hivatkozva azt közölte: a gyógyíthatatlan tüdőbajban szenvedők száma egy év alatt 40 százalékkal emelkedett.

A világon nyilvántartott tbc-betegek hatoda, a relatív többség Dél-Afrikában él, és ott jelent meg először a legtöbb gyógyszernek ellenálló tbc-fajta is.

A helyzetet az ötmillió dél-afrikai HIV-fertőzött legyengült immunrendszere és az egészségügyi rendszer túlterheltsége nehezíti.

A tbc-s betegek vagy egyáltalán nem kapnak gyógyszert, vagy nem fejezik be a terápiát, ez pedig újabb gyógyszer-rezisztens baktériumtörzsek kifejlődéséhez vezet. Az Egészségügyi Világszervezet külön irodát nyitott Pretoriában, hogy segítse a cseppfertőzéssel terjedő tüdőbaj elleni harcot.

Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×