eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szuperfegyverek építését segítheti a háború - képek

A Grúzia elleni orosz támadás váratlan segítséget jelent a finanszírozási gondokkal küszködő nagy amerikai fegyverkezési programoknak - írja a The Wall Street Journal. Az orosz páncélosok és harci repülők főműsoridős szereplése Amerikában is előhívja a hidegháborús reflexeket, ami segíthet a pénzcsapok megnyitásában.

A kaukázusi viszály nyomán felerősödtek a sokmilliárd dolláros fegyverprogramokat támogató hangok, amelyek vadászgépek és rombolók fejlesztését szorgalmazzák. A fejlesztések finanszírozása évről évre nehezebb, az ellenzők szerint ezek a fegyverek nem megfelelőek a mai konfliktusok, a gerillahadviselés körülményei között.

Robert Gates védelmi miniszter idén nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy visszafogja ezeket a költséges fejlesztéseket. Fő érve szerint az F-22 Raptor vadászgépekkel és a futurisztikus külsejű Zumwalt osztályú rombolókkal nem lehet felvenni a harcot a könnyű fegyverzetű, rejtőzködő milíciákkal és terrorista csoportokkal szemben, amelyek az amerikai erők legfőbb ellenségei Irakban és Afganisztánban. A tárcavezető törekvése azonban politikai érdekeket sért, továbbá hadiipari vállalatok milliárdos programjait, az azok által teremtett munkahelyeket veszélyezteti.

A konzervatív újság szerint a Grúzia elleni orosz katonai fellépés módosított a helyzeten. A grúz utakat elárasztó orosz páncélos oszlopok és a légi támadások szinte azonnal felerősítették azokat a véleményeket, amelyek szerint a Pentagon nem veszi elég komolyan az orosz és a kínai fenyegetést. Amennyiben a grúziai viszály folytatódik és kiterjed, az amerikai védelmi cégeknek könnyebb dolguk lesz elérni a nagy fegyverfejlesztési programok finanszírozását - írta a The Wall Street Journal.

A lap emlékeztetett arra, hogy Robert Gates a héten kijelentette: az új fegyveres viszály arra készteti az Egyesült Államokat, hogy újragondolja Oroszországhoz fűződő stratégiai viszonyát.

Drága légifölény

A cikkben említett egyik fegyver, az F-22 Raptor szakértők szerint jelenleg a világ kiemelkedően legjobb vadászgépe; manőverezőképessége, lopakodó kialakítása, fejlett repülőelektronikája és fegyverzete miatt jelenleg nincsen olyan repülő, amely a siker reményével vehetné fel vele a harcot.

A gépet eddig még nem vetették be éles harcban, de a hadgyakorlatokon eddig rendre 0-ra nyerte a szimulált légi harcokat, vagyis a hadgyakorlat szabályai szerint saját veszteség nélkül semmisítette meg az ellenséges gépeket. Pedig ez utóbbiak is kiváló típusok, leggyakrabban F-15-ösök voltak, amelyek még ma is az egyik legjobbnak számítanak a világon.

A típus leggyengébb pontja a költségessége: egy darabra vetített ára 360 millió dollár, amennyiben valóban csak a jelenleg jóváhagyott minimumot, 183 darabot gyártják le belőle. Eredetileg 750 darabot terveztek, majd ezt 381-re csökkentették, de jelen állás szerint ennyi sem épülhet meg belőle - kivéve, ha újra megerősödik a hidegháborús hangulat.

A jövő hadihajója - majdnem a süllyesztőben


Igazi fénykép még nem készülhetett a Zumwaltról (Wikipedia)

Az amerikai haditengerészet már meglehetősen sok pénzt beleölt az új rombolók fejlesztésébe. A Zumwalt-osztályú hadihajóknál a Raptorokhoz hasonlóan az alacsony felderíthetőséget tartották szem előtt, és eredetileg 32 egységet szerettek volna legyártatni.

Csakhogy az iszonyatos költségek miatt ez előbb 7-re, majd 2-re csökkent. Az első hajónak 1,4 milliárd dollárból kellene megépülnie, ám a jelentések szerint a végösszeg közelebb lesz a 3,2 milliárd dollárból, amiből szinte már egy repülőgép-hordozót is lehetne építeni, nem csak egy rombolót. Igaz, ha lehet az oroszokkal riogatni, még sok mindenre juthat pénz.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×