eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az oroszok újra kesztyűt dobnak a Nyugatnak

Oroszország megfontolja, hogy ismét atomtöltetekkel szerelje fel a Balti Flotta egységeit - figyelmeztettek magas rangú orosz katonai források. Ha ez megtörténik, az újabb lépés lesz a hidegháborús viszonyok visszaállítása felé.

Amióta csütörtökön aláírták a lengyel-amerikai megállapodást az amerikai elfogórakéták telepítéséről, Oroszország egymás után jelenti be az ellenintézkedéseket. A vezérkari főnök helyettese azt mondta: Lengyelország az egyezséggel orosz atomcsapás veszélyének teszi ki magát.

Az orosz csapatok Grúziában is mozgolódnak: szombaton 30 kilométerre megközelítették a fővárost, Tbiliszit, több települést megszálltak, illetve több helyütt megrongálták a grúziai infrastruktúrát. Mindezt annak ellenére, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta az európai uniós béketervezetet.

Noha a legtöbb katonai szakértő úgy véli, hogy a Lengyelországba telepítendő tíz amerikai elfogórakéta nem gyengíti érdemben az orosz atomütőerő elrettentő képességét, az oroszok egyre keményebb hangot ütnek meg. Az este kiszivárogtatott terv szerint atomtöltetű robbanófejjel szerelnék fel az orosz Balti Flotta Kalinyingrádban állomásozó tengeralattjáróit, cirkálót és vadászbombázóit. A Szovjetunió megszűnése óta nincsenek atomtöltetek a továbbra is Oroszországhoz tartozó, Lengyelország és Litvánia közé beékelt enklávé területén.

A név nélkül nyilatkozó moszkvai katonai forrás közölte: "Látva Amerika eltökéltségét az európai rakétavédelmi pajzs felállítására, az orosz hadsereg felülvizsgálja a terveit, hogy megfelelő választ adhasson".

Az oroszok harciassága nem csak Amerikának és Lengyelországnak szól, mivel közölték: figyelmen kívül hagyják a Fekete-tengeri Flottájuk mozgásának korlátozására irányuló ukrán kísérleteket. A flotta fő bázisa az Ukrajnához tartozó Szevasztopol. Ukrajna azzal is feldühítette az oroszokat, hogy felajánlotta a nyugati államokkal közös rakétavédelmi rendszert létrehozását.

Csak hogy még inkább felidézzék a hidegháború éveit, az oroszok megpendítették: atomtöltetű rakétákat irányoznak Nyugat-Európára, illetve felülvizsgálják kubai katonai jelenlétük felújítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×