eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Amerikai kémközpont épül Macedóniában?

A legnagyobb titoktartás közepette épül Macedóniában az új amerikai nagykövetség; a kiterjedt épületegyüttesről az a hír járja, hogy nem egyszerű külképviselet lesz, hanem az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) regionális központja - írta friss számában a Der Spiegel című német hetilap.

Hírek szerint a komplexum ezen kívül a koszovói, bulgáriai és romániai amerikai katonai támaszpontok logisztikai központjaként fog funkcionálni.

Tény, hogy a kétmilliós országban 11 hektáros területen százmillió dolláros költségvetéssel épülő - széles biztonsági övezettel körülvett - épületegyüttes lesz a legnagyobb amerikai diplomáciai képviselet az egész Balkánon.

A macedón sajtó tudni véli, hogy az épület legalább tíz emelet mélyen le fog nyúlni a föld alá. Az építkezésre az amerikai Brown and Root cégen kívül csak annak a Grant nevű macedóniai vállalatnak van bejárása, amely a 80-as években közreműködött Szaddám Huszein néhai iraki diktátor föld alatti bunkereinek a megépítésében. Öt évvel ezelőtt, az Irak elleni amerikai invázió előtt a cég Washington rendelkezésére bocsátotta a tervrajzokat.

Macedónia különösen hűséges szövetségese az Egyesült Államoknak - jegyezte meg a Der Spiegel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×