eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Nézze meg a világ legdrágább, kétmilliárd dolláros magánpalotáját!

Szemiramisz függőkertjéről mintázott palotát építtet Mumbaiban Ázsia leggazdagabb embere. A komplexum valószínűleg értékesebb lesz, mint a leggazdagabb brit londoni villája vagy egy titokzatos orosz milliárdos francia nyaralója.

Sietnie kell, aki házat szeretne venni a francia riviérán, mivel egyre kevesebb az eladó ingatlan. Most vette meg például egy titokzatos orosz üzletember a II. Leopold belga király által 1902-ben építtetett, fényűző Villa Leopoldát Villefranche-sur-Merben. Az előző tulajdonos a milliárdos Edmond Safra volt, aki Ronald Reagen amerikai elnököt és az énekes Frank Sinatrát is vendégül látta.

Azt gondolhatnánk, a mostani gazdasági válság letöri az árakat, de nem: a titokzatos vevő ötszázmillió eurót (120 milliárd forintot) fizetet a Cote d'Azuron fekvő villáért.

Egy luxusingatlanok értékesítésével foglalkozó cég vezetője, Jonathan Hewlett szerint mostanában London belvárosa és a francia riviéra a legdivatosabb az orosz gazdagok közt.

A Villa Leopoldináért fizetett összeg meghaladja az előző rekordot. Nagy-Britannia leggazdagabb embere, az indiai Lakshmi Mittal 117 millió fontot, azaz 35 milliárd forintot fizetett egy londoni villáért, közel a Kensington palotához, a milliomosnegyedben.

Azonban hamarosan megdőlhet az új rekord is, ha nem csupán azt nézzük, mennyiért vesz valaki házat, hanem azt is, mennyiért készül egy új épület: az iparmágnás Mukesh Ambani - Ázsia leggazdagabb embere - olyan palotát építtet magának és családjának, valamint irodáinak az indiai Mumbaiban, amelyet Szemiramisz függőkertje ihletett, és kétmilliárd dollárra, azaz 326 milliárd forintra becsülik az értékét.

Szemiramisz függőkertje az ókori világ hét csodájának egyike volt. Babilónia királya, a bibliai Nabukodonozor építtette feleségének, a méd király lányának, Amüthisznek, aki szülőföldje zöld vidékeire vágyott férje kopár hazájában (a jelenlegi Irak területén). A király a médek néhány épületét mintázva építtetett egy mesterséges hegyet, amelynek tetején egy függőkert helyezkedett el. Hívják babiloni függőkertnek is. Szermiramisz, akiről az építmény a nevét kapta, mitikus alak volt, a történészek szerint nem létezett.

Függőkertnek a görög és a latin név hibás fordítása nyomán nevezik a komplexumot, inkább boltozatos pilléreken álló, egymás fölé magasodó teraszokról lehetett szó. Ha létezett, fantasztikus látvány lehetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×