eur:
388.65
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elvennék a szülőktől a túl kövér gyerekeket

Drákói intézkedésekre készülnek Nagy-Britanniában, mivel egyre többen és többen híznak el, gyakran már gyerekkorban. Ha a jelenlegi trend folytatódik, négy év múlva már egymillió brit gyerek lesz orvosi értelemben is kövér, ami számos felnőttkori betegség veszélyét növeli.

A több mint 400 angliai és walesi helyhatóságot tömörítő önkormányzati szövetség azt jósolja, hogy hamarosan már a szociális ellátórendszernek kell kézbe vennie a probléma kezelését, az eddigi figyelmeztetések ugyanis nem jártak semmilyen eredménnyel.

Jelenleg a szociális gondozók csak nagyon ritkán foglalkoznak a gyerekek súlyproblémáival, mivel úgy vélik, hogy az a szülőkre tartozik. Az önkormányzati szövetség ugyanakkor úgy véli, hogy ezeket az eseteket az alultápláltsághoz hasonlóan kellene kezelni, mint a szülői hanyagság egyik tünetét.

Ennek megfelelően a végső szankció is ugyanaz lenne: a gyermeket elvennék a szülőktől, és állami gondozásba helyeznék.

A helyhatóságokat nem pusztán emberbaráti megfontolások miatt zavarja az egyre több kövér, a folyamat ugyanis egyre több kiadást generál: nagyobbra kell cserélni az iskolák berendezési tárgyainak egy részét, a mentőknek is szélesebb, nagyobb teherbírású eszközökre van szükségük, míg a tűzoltóknak egyre gyakrabban kell segédkezniük a nagyon kövérek otthonról történő kijuttatásában. Mindez pénzbe kerül, amelyet csak a helyi adók felemelésével tudnak fedezni.

A központi kormányzat is igyekszik kezelni az egyre válságosabb helyzetet, a tervek szerint például a jövőben rendszeresen értesítik majd a szülőket gyermekeik magasságának és testsúlyának alakulásáról. A "kövér" szót azonban nem használják majd, mert a közvélemény-kutatások szerint sokan bántónak találják a kifejezést.

Az előrejelzések szerint 2025-re a brit 6-10 éves fiúk 21 százaléka lesz kövér, miközben 2004-ben arányuk még csak 10 százalék volt. A lányoknál 14 százalékra várják ezt az arányt, a négy évvel ezelőtti kiindulópont esetükben is 10 százalék.

Orvosi értelemben azok számítanak kövérnek, akiknek testtömeg indexe meghaladja a 30-at. Az értéket a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért magasság hányadosként számolhatjuk ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×